Najlepsze dodatki do burgera?

  • 19.06.2019, 14:50
  • Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie
Najlepsze dodatki do burgera?
Dobry burger to nie tylko kawał soczystej wołowiny, między dwoma częściami bułki. To także dobrze zbilansowane dodatki, które podkreślają smak mięsa, samemu nie znikając z palety smaków. Niektórzy uważają, że do burgera pasuje wszystko, ale nie jest to prawdą. Zestaw składników w burgerze musi być dobrze przemyślany. W innym wypadku łatwo jest popsuć to wyborne danie. Można obrać kilka dróg: klasyczną lub trochę poeksperymentować. Ważna je oryginalność, odrobina kreatywności i oczywiście idealny smak po ich połączeniu.
  • Klasyczny burger – zanim zaczniesz próbować nowych smaków, poznaj standardowe dodatki do burgera jak np.:
- pikle, czyli ogórki konserwowe o lekko słodkim smaku. - czerwona cebula – łagodniejsza wersja białej oraz bardziej chrupiąca. - ser cheddar – bardziej intensywny w smaku i kolorze. - plasterek świeżego pomidora - sałata lodowa, pokrojona w drobne paski - sosy to oczywiście majonez oraz, ketchup oraz opcjonalnie musztarda.
  • Burger po włosku – wyjątkowy charakter mięsa w takim burgerze można podkreślić mozzarellą, szynką prosciutto, rukolą i suszonymi pomidorami.
  • Burger egzotyczny – dodając nietypowe składniki burger staje się potrawą o smaku oryginalnym i nietypowym zarazem. Gdy trafi do niego awokado, skarmelizowaną cebulę, ser mimolette oraz chutney z mango zyska on intensywny aromat.
  • Burger wytrawny – kotlet w bułce może też być daniem wykwintnym. Uczynią go takim dodatki jak ser pleśniowy typu gorgonzola oraz liście szpinaku.
  • Burger na ostro – papryczki jalapeno dodadzą mu ostrości a guacamole odrobinę zbalansuje smak.
Burgera można zrobić również z polskich dodatków regionalnych. Na dolnym Śląsku trafiłyby do niego:
  • Kapusta modra z boczkiem i jajkiem przyrządzona na słodko-kwaśno, zamiast sałaty lodowej.
  • Sos z suszonych owoców jak: jabłka, gruszki, śliwki i morele. Zazwyczaj serwowany jest on do dania o nazwie Śląskie niebo, czyli peklowanego mięsa wieprzowego. Taki sos nadałby burgerowi zupełnie nowego charakteru.
  • Karminadle, które znamy, jako kotlety mielone. Można jednym z nich zastąpić klasycznego kotleta wołowego do burgera.
Swojego wymarzonego burgera możesz zamówić z Pasibusa, a w Oławie z podobnego lokalu poprzez stronę PizzaPortal.pl.
(TEKST SPONSOROWANY)
 
Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Serwis internetowy tuolawa.pl z siedzibą w Oławie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe