Dieta wegetariańska

  • 06.03.2020, 11:55 (aktualizacja 06.03.2020, 12:41)
  • Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie
Dieta wegetariańska
Od lat wywołuje dyskusje. Jej zwolennicy twierdzą, że korzystnie wpływa na samopoczucie i zapobiega wielu chorobom. Przeciwnicy mówią, że rezygnując z mięsa - rezygnujemy z cennych składników i witamin

- Można powiedzieć, że nastała moda na zdrowy tryb życia - mówi oławianka Joanna Prokop, pracująca w sklepie ze zdrową żywnością. - Ludzie zaczynają rozumieć, że wszelkie fast foody, kaloryczne i  tłuste jedzenie nam nie służy, a wręcz przeciwnie. Prowadzi m. in.  do  chorób serca, wątroby, otyłości i nowotworów. Oprócz zajęć ruchowych mieszkańcy naszego regionu  coraz chętniej sięgają po różnego rodzaju diety. Rezygnują ze starych nawyków żywieniowych na rzecz warzyw i owoców.      

Kim są wegetarianie i weganie?

To ludzie, których dieta jest pozbawiona wszelkich produktów mięsnych. Nie wykluczają spożywania mleka, jaj, miodu i serów. Bardziej radykalnymi postaciami wegetarianizmu są: wegetalizm, wiatrianizm i fruterianizm. Pierwszy odrzuca wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, a odżywiający się w ten sposób spożywają wyłącznie potrawy roślinne. Witarianie odżywiają się jedynie  surowymi owocami i warzywami, a frutarianie żywią się wyłącznie surowymi owocami.

Mniej chorują, dłużej żyją

Większość dietetyków i specjalistów do spraw żywienia twierdzi, że przemyślana i dobrze zrównoważona dieta wegetariańska jest jedną z najzdrowszych diet. Potwierdzają to liczne badania epidemiologiczne przeprowadzone w USA i Wielkiej Brytanii. Przestrzegający diety wegetariańskiej cechują się średnią masą ciała. Mają niższy poziom cholesterolu, dzięki czemu rzadziej występują u nich zawały serca i choroba wieńcowa oraz miażdżyca, a także nadwaga i otyłość. Udowodniono też, że wegetarianie żyją dłużej. 
Zanim jednak zdecydujemy się na zmianę diety, trzeba pamiętać o kilku bardzo ważnych aspektach. - Mięso jest  głównym źródłem witaminy B12 i żelaza, które biorą udział w najważniejszych procesach życiowych i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania - tłumaczy dietetyk z Oławy Joanna Graczewska. - Zachowanie prawidłowego bilansu tych składników w diecie bezmięsnej bywa bardzo trudne. Im bardziej radykalne menu, tym więcej  składników trzeba uzupełniać. Stosując dietę wegetariańską musimy więc pamiętać o odpowiednim komponowaniu produktów roślinnych, by nie doprowadzić  do niedoboru składników, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podsumowując - stosowanie diety bezmięsnej ma wiele zalet, ale trzeba to robić świadomie, w przeciwnym razie możemy doprowadzić organizm do wyczerpania. 

Tekst i fot.:  Wioletta Kamińska

Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (1)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Serwis internetowy tuolawa.pl z siedzibą w Oławie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Anna
Anna 08.03.2020, 09:12
Wegetalizm? Matko,jak już się bierzecie za coś o czym nie wiecie to poczytajcie najpierw w necie o tym..... Albo najlepiej o tym nie piszcie!
Tak jak pisaliście przy diecie bezglutenowej-samodzielne wprowadzanie diety bez glutenu przy podejrzeniu celiaki jest niebezpieczne. Może spowodować opóźnienie rozpozna ja choroby. I gluten nie prowadzi do celiakii tylko na celiakię się po prostu choruje,często od urodzenia!

Pozostałe