Burger wołowy na plackach z cukinii z keczupem z jabłek

  • 22.01.2020, 15:48 (aktualizacja 27.03.2020, 08:46)
  • tuOlawa BS
Burger wołowy na plackach z cukinii z keczupem z jabłek

Składniki (dla 4 osób):

  • 600 g mięsa wołowego mielone (1:1 szponder i zrazowa)

Przyprawy do mięsa:

  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego (do smażenia)

Placki z cukinii:

  • 500 g cukinii
  • 1 cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki (20 g) mąki
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego (do smażenia)

Keczup jabłkowy:

  • 200 g jabłek
  • 100 g cebuli
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki wody
  • 20 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego do smażenia

Dodatkowo:

  • 120 g sałaty masłowej lub rzymskiej
  • 150 g pomidora
  • 80 g cebuli czerwonej
  • 4 łyżki (100 g) jogurtu naturalnego gęstego

Sposób wykonania:

Mięso mielone mieszamy z przyprawami i wodą. Wyrabiamy przez ok 5 min., a następnie formujemy burgery i zostawiamy je w temperaturze pokojowej przez 15 min.

Obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i rozdrabniamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie na rozgrzany olej wkładamy wszystkie składniki keczupu, dodajemy przyprawy i dusimy ok. 20 min. aż smaki się połączą. Na koniec keczup przecieramy blenderem na gładką masę.

Cukinię i cebulę szalotkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, a czosnek drobno rozdrabniamy. Następnie wszystkie składniki na placki mieszamy w misce. Formujemy placki o średnicy 10 cm i smażymy na patelni. Po usmażeniu odsączamy z placków nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

W międzyczasie rozgrzewamy patelnię grillowa, na której smażymy burgery wcześniej posmarowane z dwóch stron olejem i grillujemy – ok. 2-3 min. z każdej strony, w zależności, jaki chcemy uzyskać stopień wysmażenia.

Prezentacja: Placki z cukinii smarujemy jogurtem, układamy na nich sałatę, burgera i pocięte w plastry warzywa, kolejno przykrywamy pozostałymi plackami. Keczup z jabłek podajemy osobno.

*

Sałatka tabulah z pieczonymi paprykami, grillowanym bakłażanem i wiśniami

Składniki (dla 4 osób):

  • 1 szt. papryki czerwonej
  • 1 szt. papryki zielonej
  • 200 g bakłażana
  • 100 g cebuli
  • 100 g wiśni
  • 150 g kaszy kuskus
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

Papryki pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni, ok. 10 min. Następnie przekładamy do foliowego worka i szczelnie zwijamy. Po ok. 10 min wyciągamy papryki z woreczka i obieramy ze skóry, usuwamy pestki, a następnie tniemy w drobną kostkę.

W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę pociętą w drobną kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Bakłażana tniemy w plastry o grubości 1 cm i solimy. Po 15 min. wycieramy plastry bakłażana ręcznikiem papierowym. Następnie smarujemy je olejem i grillujemy po ok. 3 min. z każdej strony.

Cebulę przekładamy do szklanej miski, dodajemy paprykę, wydrążone wiśnie i posiekaną zieloną pietruszkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do miski wlewamy gorący wywar, a następnie szczelnie przykrywamy miskę folią aluminiową. Po ok. 5 min. kasza jest gotowa.

Prezentacja: na plastry bakłażana układamy sałatkę z kuskusem.

 

tuOlawa BS

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Serwis internetowy tuolawa.pl z siedzibą w Oławie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe