Pomyśl o kolacji we dwoje w eleganckiej restauracji w mieście, a następnie porównaj ją z miesięcznym rachunkiem za zakupy na jedzenie ogółem. Wynik takich obliczeń nie pozostawia złudzeń. Jak podaje Eurostat, Polacy zostawiają w restauracjach zaledwie 3,6% domowego budżetu (włącznie z wydatkami hotelowymi). Powodów takiej sytuacji może być wiele. Gotowanie w domu daje m.in. większą kontrolę nad tym, co się je. Jest to szczególnie ważne dla każdego, kto próbuje schudnąć, ma alergię pokarmową lub stosuje specjalną dietę, nie tylko z powodu choroby.
Jesteś tym, co jesz
Autorstwo tej maksymy przypisuje się Hipokratesowi. To co jemy, faktycznie ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Pewność odnośnie tego, co dokładnie znajduje się w spożywanych posiłkach, daje tylko samodzielne przygotowanie potrawy. Jak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych w ramach III edycji kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”, świadomość w tym zakresie wzrasta. Ponad 90% Polaków deklaruje, że zdarza im się gotować w domu, a ponad 40% twierdzi, że robi to codziennie. Bo gotowanie w domu przyczynia się do lepszej diety. Umożliwia dokonywanie optymalnych dla zdrowia wyborów. Pozwala kształtować zdrowe nawyki żywieniowe u najmłodszych.
Tak rodzi się pasja
Odpowiednią atmosferę tworzy otoczenie. Jedni będą się spełniać kulinarnie w nowoczesnej i estetycznej kuchni w wersji minimalistycznej, gdzie także kuchenka wpisuje się w najnowsze trendy. Dla fanów nowych technologii ważne będzie, by posiadane urządzenie było innowacyjne i wyposażone w wiele nowoczesnych funkcji. Z kolei tradycjonaliści wybiorą klasyczne aranżacje. Obecny rynek oferuje bardzo szeroki wybór sprzętu AGD. Dzięki producentom nowoczesnych, innowacyjnych rozwiązań w zakresie sprzętu AGD, technologie jutra są dostępne już dziś. Nie bój się, że daleko Ci do umiejętności uczestników masterChefa. Jeśli kochasz coś robić, rób to z pasją. Tak jak zrobiła to mała polska firma, decydując się rozpocząć produkcję pod własną marką, a tym samym podjąć rywalizację z największymi spółkami na świecie. W tym przypadku przepisem na sukces był odpowiedni pomysł, doprawiony inwencją i pasją. Ty także podejmij wyzwanie - zrób z gotowania w domu arcydzieło!
Napisz komentarz
Komentarze