Rozmaite właściwości konopi indyjskiej
Roślina ta od lat wykorzystywana była przez człowieka. W starożytności wyrabiano z niej włókno, które używano do produkcji wyjątkowo trwałych wyrobów, jak liny, płótno żaglowe czy worki. Współcześnie także wykorzystuje się ją w przemyśle włókienniczym, a dzięki zaawansowanym możliwościom produkuje się z niej lekką odzież o dużej przepuszczalności. Dzięki zawartej w konopiach ligninie, ubrania wykonane z nich chronią przed przenikaniem promieni ultrafioletowych. Poza przemysłem włókienniczym, z konopi pozyskuje się także celulozę, do wyrobu wysokiej jakości papieru. Cannabis jest także doskonałą alternatywą dla ropy, biopaliwa wytwarzane z konopi mogą służyć jako źródło bioenergii!Konopia w przemyśle spożywczym
Cannabis spożywana była przez ludzkość od tysięcy lat, produkowano z niej olej oraz inne produkty spożywcze. Obecnie nie jest inaczej! Już od kliku lat popularność konopi przy wykorzystaniu w kuchni stale rośnie. Wszystko za sprawą jej bogatych właściwości odżywczych, dietetycy włączyli konopie na listę tzw. "superfoods", czyli super żywności, która jest doskonałym źródłem białka, aminokwasów i tłuszczy. Na półkach sklepowych można znaleźć :- siemię konopne – doskonałe jako dodatek do musli, smoothie, sałatek czy deserów,
- susz z kwiatów lub susz z liści konopi – do naparów i herbatek,
- olej konopny – najlepiej spożywany na zimno, jako baza do sosów i dressingów,
- lizaki, napoje energetyczne.
Napisz komentarz
Komentarze