Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 250 ml oleju
- 250 ml ajerkoniaku
- 125g mąki pszennej
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i ucieramy.
Olej łączymy z ajerkoniakiem.
Dodajemy do masy jajecznej i miksujemy.
Obie mąki mieszamy, dodajemy proszek do pieczenia.
Przesiewamy do masy małymi porcjami.
Całość dokładnie miksujemy na środkowym poziomie miksera.
Cisto przelewamy do formy z kominem, którą wcześniej smarujemy masłem i posypujemy lekko bułką tartą.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170*C.
Pieczemy na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy na 10 minut w formie. Po tym czasie ciasto wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Gdy wystygnie dekorujemy według uznania :)
Smacznego! ???
Napisz komentarz
Komentarze