Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 12:30
Reklama BMM
Reklama
News will be here

Bataty na trzy sposoby

12 umytych batatów włożyć w całości do piekarnika i piec w temperaturze 200°C, 40-50 min do czasu, aż z łatwością będzie można nakłuć je widelcem.

INDIE

 

Składniki (4 porcje):

  •  80 g BIO Szpinaku młodego np. marki Eisberg
  • puszka ciecierzycy
  • ½ cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżka soku z limonki
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek oraz odsączoną ciecierzycę. Całość zalać bulionem, dodać szpinak. Mieszać do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać mleko kokosowe oraz przyprawy i sok z limonki. Odparować nadmiar wody do uzyskania kremowej konsystencji. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów.

 

Meksyk

 

Składniki (4 porcje):

  • 150 g mieszanki Finezja mix z roszponką np. marki Eisberg
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • dojrzały pomidor
  • połowa czerwonej papryki
  • mała cebula
  • sok z połówki limonki
  • łyżeczka płatków chilli
  • 3 łyżki śmietany
  • świeża kolendra

 

Przygotowanie:

Pomidor, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, umieścić w dużej misce. Dodać Finezję mix,
kukurydzę i odsączoną fasolę. Całość wymieszać z płatkami chilli i sokiem z limonki. Doprawić solą
i pieprzem do smaku. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów. Serwować ze śmietaną i listkami kolendry.

 

Grecja

 

Składniki (4 porcje):

  • 160 g BIO Szpinaku młodego np. marki Eisberg
  • ser feta 80 g
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • pół szklanki szczypiorku
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ząbek czosnku
  • mieszanki świeżych ziół do smaku (kolendra, oregano, mięta, koperek)
  • pieprz
  • sól

 

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany szczypiorek, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Mieszać na małym ogniu przez około 4 minuty. Potem dodać fetę, jogurt, skórkę z cytryny oraz poszatkowane zioła i przyprawy. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Upieczone bataty naciąć wzdłuż i „otworzyć”. Nałożyć farsz i udekorować świeżym szczypiorkiem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
mgid.com, 649292, DIRECT, d4c29acad76ce94f lijit.com, 349013, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b lijit.com, 349013-eb, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b openx.com, 538959099, RESELLER, 6a698e2ec38604c6 appnexus.com, 1019, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 improvedigital.com, 1944, RESELLER rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807 Xapads.com, 145030, RESELLER google.com, pub-3990748024667386, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Pubmatic.com, 162882, RESELLER, 5d62403b186f2ace video.unrulymedia.com, 524101463, RESELLER, 29bc7d05d309e1bc lijit.com, 224984, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b Pubmatic.com, 163319, RESELLER, 5d62403b186f2ace adyoulike.com, a15d06368952401cd3310203631cb18b, RESELLER rubiconproject.com, 20736, RESELLER, 0bfd66d529a55807 pubmatic.com, 160925, RESELLER, 5d62403b186f2ace onetag.com, 7a07370227fc000, RESELLER lijit.com, 408376, RESELLER, fafdf38b16bf6b2b spotim.market, sp_AYL2022, RESELLER, 077e5f709d15bdbb smartadserver.com, 4144, RESELLER nativo.com, 5848, RESELLER, 59521ca7cc5e9fee smartadserver.com, 4577, RESELLER, 060d053dcf45cbf3 appnexus.com, 13099, RESELLER pubmatic.com, 161593, RESELLER, 5d62403b186f2ace rubiconproject.com, 11006, RESELLER, 0bfd66d529a55807 onetag.com, 7cd9d7c7c13ff36, DIRECT ssp.e-volution.ai, AJxF6R4a9M6CaTvK, RESELLER rubiconproject.com, 16824, RESELLER, 0bfd66d529a55807 adform.com, 2664, RESELLER, 9f5210a2f0999e32 appnexus.com, 11879, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 [Kopiuj]
ReklamaOdszkodowania
KOMENTARZE
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama