Rodzaje ekspresów do kawy
Niektóre ekspresy parzą tylko kawę mieloną lub w kapsułkach, inne same mielą ziarna, dzięki czemu napój posiada głębszy aromat i smak. Wśród ekspresów do kawy można wyróżnić:
-
ciśnieniowo-przelewowe, które oferują ciśnienie od 1 bara do 5 bar,
-
kolbowe, wytwarzające ciśnienie 8 bar,
-
automatyczne, które wydobywają z kawy najwięcej smaku i aromatu, ponieważ ciśnienie robocze wynosi w nich 15, a nawet i więcej bar.
Praktycznie każdy ekspres potrafi jednak zaparzyć aromatyczną kawę, o wspaniałym smaku i głębokim kolorze.
Zalety ekspresu do kawy
Największą zaletą ekspresu jest wygoda w zaparzeniu smacznej kawy oraz szybkość jej przygotowania. Większość modeli oferuje ponadto:
-
szeroki wybór różnego rodzaju napojów kawowych,
-
samodzielne mielenie ziaren kawy (wbudowany młynek),
-
moduł do spieniania mleka,
-
pełną automatyzację czynności,
-
moduł samoczyszczący.
Jaki ekspres wybrać?
Współczesne ekspresy posiadają odpowiednie parametry, dzięki którym pozwalają szybko zaparzyć aromatyczną, smaczną kawę. Główne różnice polegają na ilości oferowanych funkcji oraz rodzajów napoju, jakie można dzięki nim uzyskać (cappuccino, latte, espresso itd.). Na stronie morele.net/kategoria/ekspresy-cisnieniowe-277/ znaleźć można bardzo bogatą ofertę ekspresów do kawy – począwszy od tych najtańszych, praktycznie na każdą kieszeń, a skończywszy na bardzo drogich, profesjonalnych, posiadających wiele funkcji, najczęściej kupowanych przez właścicieli kawiarni i lokali gastronomicznych.
Wybór odpowiedniego ekspresu na użytek domowy wcale nie jest łatwy i zależy głównie od zasobności portfela – modele droższe oferują pełną automatykę, dzięki której czynność zaparzenia kawy ogranicza się do naciśnięcia odpowiedniego przycisku z nazwą wybranego napoju.
(tekst sponsorowany)
Napisz komentarz
Komentarze