Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 18 kwietnia 2024 21:10
Reklama BMM
Reklama
News will be here

Upiekły najlepszą! Zdradziły sekret i przepis

W tym roku konkursu na najlepszą wielkanocną babę nie ma, ale pytacie nas o przepis, na tę, która wygrała dwa lata temu. - W gazecie był publikowany przepis na babkę wielkanocna - pisze do redakcji. pani Katarzyna. - Był to przepis na babkę, która zwyciężyła w konkursie na najlepszą drożdżową, organizowanym podczas Jarmarku Wielkanocnego. Miałam okazje wtedy kosztować tę babkę i rzeczywiście smakowała wspaniałe. Czy mogłabym prosić o przesłanie tego przepisu?
Upiekły najlepszą! Zdradziły sekret i przepis
Ewa i Monika ze Starego Górnika upiekły w 2019 roku najlepszą babkę drożdżową. Przepis publikujemy poniżej

Oczywiście, że można! (PRZEPIS PONIŻEJ). Baba wielkanocna musi mieć wygląd, kształt i odpowiednią formę, ale najważniejszy jest smak.

Przypomnijmy, że pierwsze miejsce zdobyła wtedy Ewa Żygadło ze Starego Górnika. Po zejściu z podium wyjaśniła, że najlepszą babkę wielkanocną piekła razem z sołtys Moniką Dziębowską-Łakomską. Kobiety robiły babkę o piątej rano. Ciasto rosło dwa razy. - Monika mnie namówiła do udziału w tym konkursie - mówi Ewa. - Sekretem naszej babki jest to, że są w niej ziemniaki! To staropolski, tradycyjny przepis. Gotowanych ziemniaków jest tam niewiele, ale to one sprawiają, że baba jest wyjątkowa. Chociaż najważniejsze, żeby włożyć w nią serce. Aby zrobić dobre ciasto drożdżowe, serce to podstawa, inaczej nie wyjdzie.

Babka tak smakowała, że niemal natychmiast została zjedzona. Zwyciężczynie dosłownie w ostatniej chwili zdążyły, żeby do zdjęcia zabrać ostatni kawałek.

Monika mówi, że jest podwójnie szczęśliwa z wygranej, ponieważ jednej nocy piekła dwa ciasta. - Syn ma urodziny, dlatego musiałam upiec jeszcze jedno - śmieje się.

Kobiety stwierdziły, że na Wielkanoc nie będą piekły konkursowej babki. - Szczerze? To jest zbyt pracochłonne - mówi Monika. - Wolę upiec zwykłe piaskowe babki.

Co pieką na co dzień? - Potrafię spełniać różne kulinarne marzenia, a to dlatego, że mam dzieci - mówi Ewa. - Jak to, żeby dzieciom nie upiec!? Lubię robić pierniki, serniki, piaskowe babki, ciasto z galaretką.

A co jest kulinarnym hitem Moniki? - Sernik, a od niedawna chleby na zakwasie, takie prawdziwe, bardzo lubię je piec, to mój kulinarny konik - mówi.

*

Monika i Ewa piekąc konkursową babkę korzystały z bloga kulinarnego Mojewypieki.com.

Oto przepis: Uwaga! Składniki na 2 babki:

1 kg mąki tortowej (odsypać jedną szklankę i zastąpić mąką krupczatką)

60 g świeżych drożdży lub 30 g suchych drożdży

10 żółtek

500 ml mleka (lub odrobinę mniej)

200 g masła, roztopionego i przestudzonego

pół szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

3 ugotowane mączyste ziemniaki, zmielone

około 150 g cukru pudru (po przeczytaniu całego wątku o babce dodałam 2 razy tyle, dla mnie było ok)

ekstrakt cytrynowy lub pomarańczowy + świeżo otarta skórka z cytrusów

kieliszek alkoholu (np. rumu)

rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa - ilość wedle uznania

szczypta soli

*Wykonać rozczyn: drożdże świeże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę mąki, wymieszać (ma mieć konsystencję gęstej śmietany) i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłym miejscu (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką pszenną).

Żółtka utrzeć z cukrem (do jasności), dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki (oprócz tłuszczu). Starannie wyrobić ciasto, by stało się masą elastyczną i jednorodną (można mikserem, np. hakiem do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania dodać przestudzone masło i olej.

Dwie foremki na baby wysmarować dodatkowym masłem, oprószyć mąką pszenną. Ciasto wkładać od razu do foremek, ma w nich rosnąć. Włożone ciasto powinno zajmować troszkę mniej niż pół foremki. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno urosnąć aż do brzegów foremki).

Piec około 35 minut w temperaturze 160º do tzw. suchego patyczka. Piekłam z połowy przepisu, na 1 babkę użyłam formy o średnicy 22 cm i wysokości 11 cm.

Tekst i fot.: Agnieszka Herba [email protected]

Wypieki oceniały: Dorota Sala - sekretarz gminy Domaniów, Bożena Polakowska - sekretarz gminy Oława, i Lilla Rzadkowska - sekretarz UM Oława. - Wybór był bardzo trudny, ponieważ miałyśmy oceniać drożdżowe ciasto. Tylko jedna babka nie spełniała kryteriów, bo nie była drożdżowa, ale i tak była pyszna - mówi Lilla Rzadkowska. - Ważny był dla komisji jak najbardziej tradycyjny sposób wykonania i sposób podania. Wygląd był na drugim miejscu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
mgid.com, 649292, DIRECT, d4c29acad76ce94f lijit.com, 349013, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b lijit.com, 349013-eb, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b openx.com, 538959099, RESELLER, 6a698e2ec38604c6 appnexus.com, 1019, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 improvedigital.com, 1944, RESELLER rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807 Xapads.com, 145030, RESELLER google.com, pub-3990748024667386, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Pubmatic.com, 162882, RESELLER, 5d62403b186f2ace video.unrulymedia.com, 524101463, RESELLER, 29bc7d05d309e1bc lijit.com, 224984, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b Pubmatic.com, 163319, RESELLER, 5d62403b186f2ace adyoulike.com, a15d06368952401cd3310203631cb18b, RESELLER rubiconproject.com, 20736, RESELLER, 0bfd66d529a55807 pubmatic.com, 160925, RESELLER, 5d62403b186f2ace onetag.com, 7a07370227fc000, RESELLER lijit.com, 408376, RESELLER, fafdf38b16bf6b2b spotim.market, sp_AYL2022, RESELLER, 077e5f709d15bdbb smartadserver.com, 4144, RESELLER nativo.com, 5848, RESELLER, 59521ca7cc5e9fee smartadserver.com, 4577, RESELLER, 060d053dcf45cbf3 appnexus.com, 13099, RESELLER pubmatic.com, 161593, RESELLER, 5d62403b186f2ace rubiconproject.com, 11006, RESELLER, 0bfd66d529a55807 onetag.com, 7cd9d7c7c13ff36, DIRECT ssp.e-volution.ai, AJxF6R4a9M6CaTvK, RESELLER rubiconproject.com, 16824, RESELLER, 0bfd66d529a55807 adform.com, 2664, RESELLER, 9f5210a2f0999e32 appnexus.com, 11879, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 [Kopiuj]
ReklamaOdszkodowania
KOMENTARZE
Autor komentarza: NieogarnietyTreść komentarza: I tylko na tak inteligentną wypowiedź stać przedstawiciela PO? Żadnych argumentów? Żadnej polemiki? Na nic więcej cię nie stać? To w sumie tak samo jak pana Soroczynskiego. SzkodaData dodania komentarza: 18.04.2024, 20:42Źródło komentarza: Trzy pytania do Tomasza FrischmannaAutor komentarza: GośćTreść komentarza: Lokalny Tomcio Czerepach to szkolił Misia Kameleona byłego prezesa Jelcz i kandydata na burmistrza w 2018 np kazał mu budować Marinę nad Stawę i odchudzić tornistry ciekawe czy doradzał też Krzysiowi NG parkingowy.Data dodania komentarza: 18.04.2024, 19:46Źródło komentarza: Trzy pytania do Piotra StajszczykaAutor komentarza: MiecioTreść komentarza: Nieogarnięty widać że włazisz burmistrzowi w 4 litery bez mydła.Data dodania komentarza: 18.04.2024, 19:11Źródło komentarza: Trzy pytania do Tomasza FrischmannaAutor komentarza: NieogarnietyTreść komentarza: Przecież to pan Soroczynski nie chciał debaty. Coś się nie ten tego? Wytknij i pokaż w którym miejscu wypowiedzi burmistrz kłamał?Data dodania komentarza: 18.04.2024, 18:27Źródło komentarza: Trzy pytania do Tomasza FrischmannaAutor komentarza: NieogarnietyTreść komentarza: A zacytuj jakieś słowo o wyimaginowanej " betonozie"? Brawo panie burmistrzu i tak dalejData dodania komentarza: 18.04.2024, 18:26Źródło komentarza: Trzy pytania do Tomasza FrischmannaAutor komentarza: wyborca J-LTreść komentarza: Post się nie ukazał... więc go powtórzę... Pan Stajszczyk na fotce przybrał pozę wójta z filmu "Ranczo". Czyżby Czerepach go szkolił? Ps. Nic niestosownego w moim pościenie widzę... Poza nienaturalna...Data dodania komentarza: 18.04.2024, 18:08Źródło komentarza: Trzy pytania do Piotra Stajszczyka
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
News will be here
Reklama