Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 16 kwietnia 2024 20:26
Reklama BMM
Reklama
News will be here

Jak smakują i pachną prażone owady. Zjedlibyście?

Badają jedzenie przyszłości Studenci z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zbadają zapach i wartość odżywczą owadów poddanych obróbce termicznej
  • Źródło: UPWr.

Studenci chcą wskazać te, które są pożywne, a dodatkowo apetycznie pachną. Istotnym celem projektu będzie też wyznaczenie optymalnej temperatury prażenia owadów. Opiekunem grupy jest dr Anna Żołnierczyk (na fot.) z Katedry Chemii Wydziału Nauk o Żywności UPWr, która owadami, jako jedzeniem przyszłości, zajmuje się od sześciu lat.

Projekt „Właściwości funkcjonalne i sensoryczne wybranych gatunków owadów poddanych obróbce termicznej" realizuje Studenckie Koło Naukowe Kuchni Molekularnej. Studenci otrzymali w czerwcu tego roku 20 tys. złotych w ramach III edycji konkursu UPWr. finansujących badania kół studenckich.

- SKN Kuchni Molekularnej to coraz liczniejsza grupa. Coraz większe są bowiem nasze potrzeby. Nie tylko badamy owady pod kątem właściwości sensorycznych, ale i je hodujemy. By zapewnić im odpowiednie warunki, temperaturę czy pożywienie potrzebujemy dodatkowych rąk do pracy – tłumaczy dr Anna Żołnierczyk.

Wybrane do badań w ramach projektu owady (m.in. larwy mącznika młynarka i drewnojada) będą karmione wytłokami (odpad przemysłu owocowo-warzywnego) wzbogaconymi w produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe: oliwa z oliwek i zmielone orzechy. W kolejnym etapie będą liofilizowane lub poddawane obróbce termicznej, a następnie studenci będą badać ich wartość odżywczą oraz zapach. I tu ciekawostka. Cykl życia owadów i ich przewód pokarmowy są na tyle krótkie, że smakują tym, co zjadły. Jeśli nakarmimy je cynamonem, będą miały posmak cynamonu. Możemy więc wyhodować gąsienice, które będę idealnym dodatkiem do deserów.

Dodatkowo istotnym celem projektu będzie wyznaczenie optymalnej i bezpiecznej temperatury prażenia owadów. - W wyniku obróbki termicznej produktów spożywczych, podczas zastosowania zbyt wysokiej temperatury często powstają bowiem wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne o potwierdzonym działaniu rakotwórczym – tłumaczy naukowiec z UPWR.

Podkreśla, że z 1,6 mln gatunków owadów jadalnych jest około 1,4 tys. Są to m.in. chrząszcze, gąsienice, mrówki, pszczoły i osy, koniki polne, szarańcze, świerszcze, termity, jedwabniki i ważki. To insekty w postaci larw (białych i tłustych) lub w formie dorosłej – surowe, smażone, pieczone albo zmielone na mąkę. Do wyboru do koloru.

- W dodatku smaczne i zdrowe! – mówi dr Żołnierczyk i wyjaśnia, że dorosłe owady są niskokalorycznym źródłem białka, minerałów, witamin, kwasów tłuszczowych i błonnika. 100 g jedwabników pokrywa np. dzienne zapotrzebowanie na wszystkie mikroelementy. 100 g świerszczy zawiera więcej wapnia niż szklanka mleka, a niektóre gąsienice 10 razy więcej żelaza niż czerwone mięso.

W Azji, Afryce i Ameryce Południowej – w krajach, w których dzięki ciepłemu klimatowi insektów jest więcej i wyrastają dużo większe – owady są stałym elementem ludzkiej diety.

W Europie to temat stosunkowo nowy. Większość mieszkańców naszego kontynentu nie uważa owadów za pożywienie, ponadto status prawny owadów jako pokarmu był niejasny. Od 1 stycznia 2018 r. owady i ich części mogą być wprowadzane do obrotu jako „nowa żywność”, jeśli uzyskają zgodę Komisji Europejskiej.

To jednak powoli się zmienia. Powstają nawet restauracje serwujące dania z owadów, choć nadal jest to raczej ciekawostka.

- Owady podaje m.in. René Redzepi w Nomie, kopenhaskiej, jednej z najlepszych – jeśli nie najlepszej – restauracji na świecie i wierzę, że podobnie jak z sushi, które początkowo też było traktowane z dystansem, tak i owady w końcu zagoszczą na naszych stołach. Zresztą może to być konieczność! Przy produkcji owadów zużywa się 12 razy mniej wody niż przy produkcji wołowiny. Nie potrzeba ani tyle pastwisk, ani pożywienia. Z 10 kg karmy możemy wyprodukować około 9 kg owadów i tylko 1 kg wołowiny. Do tego do zjedzenia nadaje się tylko 40% z ciała krowy i aż 80% owadów, a larwy nawet w całości – wylicza pani doktor.


 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
student się nudzi głupoty wymyśla 02.08.2021 22:14
nalerzy wysłać te towarzystwo na korepetycje do Azji . tam od dawna wcinają chrabąszcze i inne dziadostwo.

Anonim 03.08.2021 10:05
Ciebie też należałoby wysłać do specjalnej szkoły, gdyż twoje problemy z ortografią sprawiają wrażenie, że jesteś niedorozwinięty.

Do Anonima 03.08.2021 15:30
Przekaz jest ważny a nie ortografia.

Anonim 03.08.2021 19:05
Są pewne zasady, regulaminy i prawa, których należy przestrzegać, byśmy żyli w usystematyzowanym świecie, bez anarchii. Ortografia i interpunkcja to ważne elementy naszego słownictwa. Niemcy czy kraje skandynawskie dlatego są bogate, gdyż narody te są zdyscyplinowane, poza imigrantami, zawsze stanowiły wzory idealnych państw dla reszty świata. Każdy Naród ma swój język i albo go szanujemy, albo nadal będziemy mieli burdel, bo na wszystko machamy rękoma. To nieważne, tamto nieważne. Mamy prawo, którego nikt nie szanuje, polityków, których nie można szanować, i jak w tym kraju ma być dobrze. Każdy element składa się na całość. Nasi siatkarze dziś przegrali znowu na Olimpiadzie. Jak myślisz dlaczego? Dlaczego mamy tak proporcjonalnie mało medali w stosunku do powierzchni i ludności? Właśnie dlatego, że wiele rzeczy olewamy w codziennym życiu. Polacy często parkują na dwóch miejscach parkingowych, śmiecą, gdzie popadnie, to wszystkie elementy, dla dużej części społeczeństwa, nieważne, ale pokazują,, w jakim państwie żyjemy, bez ładu i składu.

analfabeta 03.08.2021 22:04
o jakim Ty państwie piszesz? co jednym dają innych okradają? ...... Osoby prywatne, wynajmujące swoje mieszkania tracą prawo wyboru w jaki sposób chcą opodatkować dochód z najmu. Polski Ład przymusowo wprowadza podatek ryczałtowy od prywatnego najmu. To znaczy, że właściciel nieruchomości zapłaci podatek nawet jeśli poniesie stratę.

Anonim 04.08.2021 09:00
OK zgadzam się, masz rację, ale jak nie było by źle, jakie by błędy popełnił rząd, to nadal będzie nasz kraj, w którym mam nadzieję, że dążymy do tego norweskiego czy fińskiego ideału modelowego państwa. Jak nie było by źle, to nasze państwo i nawet indywidualnie od siebie zaczynam, by nie śmiecić, dbać o poprawność w pisowni, reagować w newralgicznych sytuacjach, itd. A jaki rząd by nie był, to nigdy idealny nie będzie, najpierw musi zmienić się mentalność Polaków, by nie myśleć o interesach partyjnych, które obecnie wszyscy stawiają ponad dobro państwa. Rozczarowany jestem Ziobrą, który bardziej dba o to, by przejąć schedę po Kaczyńskim, dokopać Morawieckiemu, zamiast słuchać głosu ludu i zmieniać system prawa, więziennictwa i by te obecne prawo było stosowane i egzekwowane. Miller miał chyba rację, to co o nim powiedział, Ziobro zapomniał chyba, że jest ministrem sprawiedliwości. Nie zmienia to faktu, że należy szanować i traktować z szacunkiem nasz kraj. Nie deptać Flagi i nie pluć na Godło nasze.

Insekt 02.08.2021 14:36
Super Możemy wcinać komary . Miasto nie będzie musiało odkomarzać

Lekarz 02.08.2021 14:52
Komary raczej nie, przecież jadłbyś wtedy ludzką krew. Chyba że samce.

mgid.com, 649292, DIRECT, d4c29acad76ce94f lijit.com, 349013, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b lijit.com, 349013-eb, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b openx.com, 538959099, RESELLER, 6a698e2ec38604c6 appnexus.com, 1019, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 improvedigital.com, 1944, RESELLER rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807 Xapads.com, 145030, RESELLER google.com, pub-3990748024667386, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Pubmatic.com, 162882, RESELLER, 5d62403b186f2ace video.unrulymedia.com, 524101463, RESELLER, 29bc7d05d309e1bc lijit.com, 224984, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b Pubmatic.com, 163319, RESELLER, 5d62403b186f2ace adyoulike.com, a15d06368952401cd3310203631cb18b, RESELLER rubiconproject.com, 20736, RESELLER, 0bfd66d529a55807 pubmatic.com, 160925, RESELLER, 5d62403b186f2ace onetag.com, 7a07370227fc000, RESELLER lijit.com, 408376, RESELLER, fafdf38b16bf6b2b spotim.market, sp_AYL2022, RESELLER, 077e5f709d15bdbb smartadserver.com, 4144, RESELLER nativo.com, 5848, RESELLER, 59521ca7cc5e9fee smartadserver.com, 4577, RESELLER, 060d053dcf45cbf3 appnexus.com, 13099, RESELLER pubmatic.com, 161593, RESELLER, 5d62403b186f2ace rubiconproject.com, 11006, RESELLER, 0bfd66d529a55807 onetag.com, 7cd9d7c7c13ff36, DIRECT ssp.e-volution.ai, AJxF6R4a9M6CaTvK, RESELLER rubiconproject.com, 16824, RESELLER, 0bfd66d529a55807 adform.com, 2664, RESELLER, 9f5210a2f0999e32 appnexus.com, 11879, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 [Kopiuj]
ReklamaOdszkodowania
KOMENTARZE
Autor komentarza: NieogarnietyTreść komentarza: Od razu po kulturze wypowiedzi widać, że jesteś zwolennikiem PO. Bardzo fajne świadectwo kultury. Brawo i szacun. A poza tym, ja z kimś takim boję się polemizować. Sprowadzisz mnie na swój poziom głupoty, a potem zwyciężysz doświadczeniem. Nie chcę i dziękuję. Swoim zachowaniem na szczęście zachwycasz do głosowania na Frischmana. DziekiData dodania komentarza: 16.04.2024, 19:42Źródło komentarza: Debaty w Oławie nie będzieAutor komentarza: PlatfusiarniaTreść komentarza: Platforma pomyliła odwagę z odważnikiemData dodania komentarza: 16.04.2024, 18:33Źródło komentarza: Oświadczenie Zarządu Powiatowego PO RP w sprawie współpracy z burmistrzem Bogdanem SzcześniakiemAutor komentarza: wwwTreść komentarza: news na skalę światową ciekawe czy w Anglii o niej pisali ?Data dodania komentarza: 16.04.2024, 18:01Źródło komentarza: Biegająca szefowa posterunku policyjnegoAutor komentarza: JelczTreść komentarza: To się wyprowadź jednego socjopaty mniejData dodania komentarza: 16.04.2024, 17:13Źródło komentarza: Tak, tu powstaje Aldi. Wiemy, co będzie obokAutor komentarza: jedynkaTreść komentarza: Najpierw naucz się pisać poprawnie po polsku , ćwoku. Nie pierwszy raz robisz błędy gramatyczne. Z kimś takim nie warto polemizować.Data dodania komentarza: 16.04.2024, 16:57Źródło komentarza: Debaty w Oławie nie będzieAutor komentarza: WyborcaTreść komentarza: Czy P. Zalubski ma etatową pracę? Czy komentowanie to jego praca?Data dodania komentarza: 16.04.2024, 15:13Źródło komentarza: Oświadczenie Zarządu Powiatowego PO RP w sprawie współpracy z burmistrzem Bogdanem Szcześniakiem
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama