Zupa meksykańska nawiązuje do tradycji meksykańskiej kuchni
Kuchnia meksykańska słynie z pikantnych, wyrazistych przyprawy, nie można zatem zapominać o dodatku ostrej czerwonej papryki. Jeśli jednak zupa meksykańska ma być serwowana najmłodszym, wówczas ograniczmy się tylko do słodkiej papryki, a całość podajmy z nachosami.
Zupa meksykańska – składniki:
- 400-500 gramów mielonego mięsa wołowego,
- 2 litry bulionu mięsnego,
- puszka kukurydzy,
- puszka czerwonej fasoli,
- świeża papryczka jalapeño (bez nasionek),
- średnia cebula (czerwona lub żółta),
- 3 ząbki czosnku,
- 1/3 papryki czerwonej pokrojonej w drobną kostkę,
- 1/3 papryki żółtej pokrojonej w drobną kostkę,
- 1/3 papryki zielonej pokrojonej w drobną kostkę,
- 3-4 czubate łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- 3 łyżki ostrej papryki,
- sól i pieprz do smaku, opcjonalnie kumin i kolendra,
- olej do smażenia.
Red and Yellow Capsicum, Bacon, Vegetable Stock, Ketchup And Beans Food Ingredients For Minestrone Soup Recipe
Zupa meksykańska – wykonanie:
- Posiekany czosnek i pokrojoną cebulę oraz papryczkę jalapeño (bez nasionek) podsmażamy na małej ilości oleju. Dodajemy do tego mielone mięso i smażymy, aż się zarumieni. Następnie składniki przekładamy do garnka.
- Wszytki składniki zalewany bulionem i gotujemy na średnim ogniu około 10 minut. Najlepszy będzie bulion wołowy, ale można też dodać drobiowy.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone w kostkę papryki – gotujemy następne 10 minut.
- Odcedzamy kukurydzę i czerwoną fasolę (tę warto również przepłukać pod bieżącą wodą) z zalewy – wrzucamy do garnka.
- Zupę doprawiamy słodką i ostrą papryką, pieprzem oraz solą. Można dodać kumin (najlepiej utrzeć go w moździerzu) lub na koniec łyżkę suszonej bądź świeżej, poszatkowanej kolendry.
Sposób podania zupy meksykańskiej
Zupę meksykańską można podawać z bagietką, nachosami lub grzankami podpieczonymi w piekarniku. Można ją przed podaniem posypać tartym serem i świeżą kolendrą. Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze