Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 01:44
Reklama BMM
Reklama
News will be here

Jak się robi te powidła śliwkowe?

Powidła śliwkowe takie jak u babci. Pyyyycha. A Wy macie jakieś swoje sekretne sposoby na powidła z węgierek? Dodajecie cukru? Wkładacie wcześniej śliwki do piekarnika, żeby podeschły? A może jakiś sekretny składnik? Piszcie, komentujcie...
  • Źródło: www.domowe-wypieki.pl, WTZ (FB)

A to przepis z www.domowe-wypieki.pl:

Na powidła najlepiej nadają się takie śliwki, które przy ogonkach zaczynają się marszczyć. Tak słodkie śliwki nie wymagają dodawania cukru do powideł. Jeśli śliwki nie są mocno słodkie to można pod koniec gotowania dodać do nich trochę cukru. Zaleca się dodać na 1kg śliwek nie więcej niż 150g cukru. Dodatkowo dla wzbogacenia aromatu można dodać trochę cynamonu lub parę goździków.

Z 1 kg śliwek otrzymamy zaledwie jeden słoiczek powideł o pojemności 300ml. Jeśli dysponujecie większą ilością śliwek, warto przygotować powidła już na zimę. Sposób przygotowania będzie taki sam jak podaje przepis. Wydłuży się jedynie czas gotowania.

Powidła można przygotować w garnku na piecu lub w piekarniku. Poniżej przedstawiam oba sposoby. Sposób przygotowania powideł w piekarniku wydaje mi się wygodniejszy. Nie trzeba ich tak często mieszać, jak w garnku. Oczywiście, czy robimy powidła na piecu, czy w piekarniku z czasem częstotliwość mieszania zwiększa się, gdy płynu jest coraz mniej i powidła gęstnieją.

Powidła smażone na piecu:

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek (najlepiej mocno dojrzałych)

Dodatkowo:

  • do 150g cukru (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestkę.
  2. Śliwki włożyć do garnka dodać bardzo małą ilość wody. (Na 1 kg śliwek wystarczą 2 łyżki wody na dnie garnka).
  3. Gotować na małej lub średniej mocy palnika, często mieszając, aby śliwki się nie przypaliły, a płyn szybciej odparował.
  4. Powidła są gotowe, gdy masa jest na tyle gęsta, że spada z łyżki płatami, a ślad zrobiony łyżką po dnie garnka nie zlewa się. (Dla 1 kg śliwek proces ten trwa ok. 1,5 godz.).
  5. Teraz należy sprawdzić słodkość powideł. Jeśli są odpowiednio słodkie należy gorące przełożyć do czystych słoików, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem na 15min. Jeśli są za mało słodkie należy dodać cukru do smaku. Można dodać również cynamon dla aromatu. (Dodałam 100g cukru, bo moje, kupne śliwki nie były bardzo słodkie).
  6. Jeśli dodaliśmy cukier należy powidła dalej gotować, aż ponownie zgęstnieją, ponieważ cukier rozrzedza powidła, gdyż wyciąga ze śliwek resztę wody. (Gotowałam jeszcze 30min.). Następnie gorące przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, mocno zakręcić i zapasteryzować.

Smacznego.

Powidła z piekarnika:
Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek (najlepiej mocno dojrzałych)

Dodatkowo:

  • do 150g cukru (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestkę.
  2. Do brytfanny lub naczynia żaroodpornego z wysokim brzegiem nalać małą ilość wody. (Na 1 kg śliwek wystarczą 2 łyżki wody na dnie naczynia). Ułożyć śliwki.
  3. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec, mieszając od czasu do czasu, aby śliwki się nie przypaliły, a płyn szybciej odparował.
  4. Powidła są gotowe, gdy masa jest na tyle gęsta, że spada z łyżki płatami, a ślad zrobiony łyżką po dnie formy nie zlewa się. (Dla 1 kg śliwek proces ten trwa ok. 2 godz.).
  5. Teraz należy sprawdzić słodkość powideł. Jeśli są odpowiednio słodkie należy gorące przełożyć do czystych słoików, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem na 15min. Jeśli są za mało słodkie należy dodać cukru do smaku. Można dodać również cynamon dla aromatu. (Dodałam 100g cukru, bo moje, kupne śliwki nie były bardzo słodkie).
  6. Jeśli dodaliśmy cukier należy powidła dalej piec, aż ponownie zgęstnieją, ponieważ cukier rozrzedza powidła, gdyż wyciąga ze śliwek resztę wody. (Piekłam jeszcze 15min.). Następnie gorące przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, mocno zakręcić i zapasteryzować.

Smacznego.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
mgid.com, 649292, DIRECT, d4c29acad76ce94f lijit.com, 349013, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b lijit.com, 349013-eb, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b openx.com, 538959099, RESELLER, 6a698e2ec38604c6 appnexus.com, 1019, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 improvedigital.com, 1944, RESELLER rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807 Xapads.com, 145030, RESELLER google.com, pub-3990748024667386, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Pubmatic.com, 162882, RESELLER, 5d62403b186f2ace video.unrulymedia.com, 524101463, RESELLER, 29bc7d05d309e1bc lijit.com, 224984, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b Pubmatic.com, 163319, RESELLER, 5d62403b186f2ace adyoulike.com, a15d06368952401cd3310203631cb18b, RESELLER rubiconproject.com, 20736, RESELLER, 0bfd66d529a55807 pubmatic.com, 160925, RESELLER, 5d62403b186f2ace onetag.com, 7a07370227fc000, RESELLER lijit.com, 408376, RESELLER, fafdf38b16bf6b2b spotim.market, sp_AYL2022, RESELLER, 077e5f709d15bdbb smartadserver.com, 4144, RESELLER nativo.com, 5848, RESELLER, 59521ca7cc5e9fee smartadserver.com, 4577, RESELLER, 060d053dcf45cbf3 appnexus.com, 13099, RESELLER pubmatic.com, 161593, RESELLER, 5d62403b186f2ace rubiconproject.com, 11006, RESELLER, 0bfd66d529a55807 onetag.com, 7cd9d7c7c13ff36, DIRECT ssp.e-volution.ai, AJxF6R4a9M6CaTvK, RESELLER rubiconproject.com, 16824, RESELLER, 0bfd66d529a55807 adform.com, 2664, RESELLER, 9f5210a2f0999e32 appnexus.com, 11879, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1 [Kopiuj]
ReklamaOdszkodowania
KOMENTARZE
Autor komentarza: Tańczący z wilkamiTreść komentarza: Chłopak z tyłu dla twojej wiadomości nie żyje a pasażer z przodu walczy o życie !!Data dodania komentarza: 19.04.2024, 23:52Źródło komentarza: Więcej o tym tragicznym wypadku. I apel PolicjiAutor komentarza: ZirytowanyTreść komentarza: Kończ waść, wstydu oszczędź. Wystarczy już tego nieróbstwa. Urząd to nie przechowalnia przedemerytalna.Data dodania komentarza: 19.04.2024, 23:43Źródło komentarza: Trzy pytania do Bogdana SzczęśniakaAutor komentarza: AlinaTreść komentarza: Boże chroń nasz miasto i gminę przed tą farsąData dodania komentarza: 19.04.2024, 23:30Źródło komentarza: Trzy pytania do Bogdana SzczęśniakaAutor komentarza: PomysłodawcaTreść komentarza: Miłoszyce to niewątpliwie kuźnia politycznych talentów, może w przedszkolu warto założyć grupę o profilu przyszły Burmistrz Jelcza-Laskowic ?Data dodania komentarza: 19.04.2024, 23:27Źródło komentarza: Trzy pytania do Bogdana SzczęśniakaAutor komentarza: WiktorTreść komentarza: Życzę udanych kąpieli w parkowej fontannie za 1500000 zł, to niewątpliwie niezbędna inwestycja w mieście i gminie na którą wszyscy czekali 😂Data dodania komentarza: 19.04.2024, 23:16Źródło komentarza: Trzy pytania do Bogdana SzczęśniakaAutor komentarza: OlaTreść komentarza: Farbowane lisy w postaci Krzysia parkingowego i Misia kameleona mogą być jedynie gwoździem do politycznej trumny ⚰️Data dodania komentarza: 19.04.2024, 23:04Źródło komentarza: Trzy pytania do Bogdana Szczęśniaka
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama