Jak to z Włochami bywa, wszystko zaczęło się z duuużym poślizgiem, za to teraz w kuchni spore zamieszanie, żarty, robota wre i wszyscy działają jak w prawdziwej włoskiej rodzinie.
Ta długaśna ryba to pałasz - ryba z rodziny pałaszowatych głębokowodnych zamieszkująca Ocean Atlantycki. Przyrządzona np. na Maderze jest pyszna, choć wygląda okropnie. Czy pyszna będzie także dziś w hotelu "Oławian"? Nie wiemy, bo dopiero Włosi pracują nad nią.
*
Pokaz pod auspicjami ambasadora Włoch pierwotnie miał się odbyć we Wrocławiu, ale dzięki dobrym relacjom konsula Włoch we Wrocławiu Moniki Kwiatosz imprezę przeniesiono do nas. Nie bez znaczenia była oławska tradycja Sobieskich.
- Mamy gastronomię, więc oczywiście chętnie przystaliśmy na propozycję - mówi dyrektor CKZiU w Oławie Maria Domaradzka. - Uczniowie dowiedzą się, jak prawdziwi Włosi przygotowują tradycyjnie włoskie potrawy.
A skoro takie potrawy, to na pewno nie zabraknie pizzy, ryby czy spaghetti. Młodzież dostała specjalnie przygotowane na tę okazję menu z przepisami i opisami potraw.
Warsztaty odbywają się dzięki życzliwości hotelu "Oławian", bo w tutejszej kuchni działają Włosi. Uczniowie parami mogą podglądać, co się dzieje aktualnie na kuchennym stole, zadawać pytania.
Tak się zaczyna przepis na domową pizzę:
Zaczynamy od mieszania mąki, wody i drożdży. W połowie mieszania dodajemy soli, zostawiamy pod przykryciem an 40-60 minut... S dalej to już trzeba by wziąć udział w takich warsztatach ;)
Napisz komentarz
Komentarze