Rozczyn:
- 4 dkg drożdży
- łyżka cukru
- 3 - 4 łyżki mleka
- łyżka mąki
Ciasto:
- 50 dkg mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka
- 15 dkg cukru
- 10 dkg masła lub margaryny
- śliwki węgierki
- cukier puder
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżką mąki, rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem, wykładamy do przesianej mąki. Dodajemy rozczyn i razem zarabiamy ciasto, rozrzedzając je do odpowiedniej gęstości ciepłym mlekiem. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodajemy stopione masło i wyrabiamy tak długo, aż tłuszcz wsiąknie i ciasto zmatowieje. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (mniej więcej godzinę).
Smarujemy blachę tłuszczem. Śliwki przekrawamy na połowy, odrzucamy pestki. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blasze, uważając, aby wszędzie była jednakowa grubość ciasta. Na nim układamy śliwki, skórką do dołu, jedną obok drugiej i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (około 160 - 170 stopni). Można posypać ciasto kruszonką, wykonaną z zimnego masła (lub margaryny), mąki i cukru pudru. Składniki łączymy, siekamy i posypujemy ciasto. Zamiast śliwek można użyć innych owoców - wiśni, truskawek czy czereśni.
***
Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.
Kuchnia Gazety Powiatowej
Napisz komentarz
Komentarze