Słodka konkurencja dla pączków
Składniki
- 50 dkg maki
- 6 żółtek
- 6 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 dkg tłuszczu do smażenia (oleju lub smalcu)
- 20 dkg cukru pudru
- szczypta soli
- łyżka octu lub spirytusu
Wykonanie
Do mąki dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, łyżkę octu lub spirytusu, zarobić ciasto i dobrze wygnieść, aby było elastyczne. Schłodzić w lodówce. Wałkować cienkie placki, kroić w pasy szerokości 3 - 4 cm, długości 10 - 20 cm. Każdy pas nadciąć na środku i przez powstały otwór odwrócić jeden brzeg. Natychmiast po zrobieniu należy faworki smażyć i gorące obsypywać cukrem pudrem z dodatkiem startej wanilii lub cukru waniliowego.
***
Lubisz piec, gotować, skontaktuj się z nami: [email protected]
Kuchnia "Gazety Powiatowej"
Napisz komentarz
Komentarze