Składniki na ciasto
- 5 jajek
- 125 g gorzkiej, roztopionej i przestudzonej czekolady
- 125 g masła
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 150 g cukru pudru
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 opakowania budyniu
- 150 g masła
Masa II
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 20 g kawy cappuccino
- 2 łyżki kakao do dekoracji
Ciasto: Utrzeć masło z cukrem do powstania puszystej masy, dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Dodać następnie kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody oraz po jednym jajku cały czas miksując. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie dodawać do masy i wymieszać tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do formy o boku ok. 23 cm i piec w temperaturze 170 ºC przez około 25 - 30 minut.
Masa I: 2 szklanki mleka zagotować a w pozostałej szklance roztrzepać budyń, mąkę, cukier i dodać do gotującego się mleka. Mieszać do momentu aż budyń zgęstnieje, odstawić do całkowitego wystudzenia. Do budyniu dodawać stopniowo masło miksując krem na wysokich obrotach. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto.
Masa II: Kremówkę i cukier ubić na sztywno w misie miksera dodając sypki proszek cappuccino. Masę wyłożyć na warstwę budyniową i posypać gorzkim kakao. Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce około 3 - 4 godziny.
***
Wyślij nam swój przepis: [email protected]
Napisz komentarz
Komentarze