Choinki piernikowe

  • 19.12.2016, 09:04
  • Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie
Choinki piernikowe
Przepis poleca szef kuchni Robert Muzyczka Składniki - masło ekstra (może być "Piątnica") 200 g - mąka pszenna 4 szklanki - kakao 3 łyżki - soda oczyszczona 1 łyżka - przyprawa do piernika 2 łyżki - sól szczypta - cukier puder ½ szklanki - miód 3/4 szklanki - jedno jajko Wykonanie Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, sodę szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać i odstawić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać płynny miód, jajko i wszystko zmiksować. Następnie wsypać suche składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 - 4 godziny. Później odrywać kawałkami piernikową masę, rozwałkowywać na grubość ok. pół centymetra i foremkami wycinać różnej wielkości gwiazdki. Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 200 st. C przez ok. 6 do 8 minut (w zależności od wielkości gwiazdek). Po wystudzeniu układać pierniki jeden na drugim, tworząc kształt choinki. Aby piernikowe gwiazdki się skleiły, warto środek każdej z nich polać odrobiną masy lukrowej. Gotowe pierniki posypać cukrem pudrem. Smacznego! *** Czekamy na Twój przepis: [email protected]

Kuchnia "Gazety Powiatowej"

Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Serwis internetowy tuolawa.pl z siedzibą w Oławie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe