Składniki
- masło ekstra (może być "Piątnica") 200 g
- mąka pszenna 4 szklanki
- kakao 3 łyżki
- soda oczyszczona 1 łyżka
- przyprawa do piernika 2 łyżki
- sól szczypta - cukier puder ½ szklanki
- miód 3/4 szklanki
- jedno jajko
Wykonanie
Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, sodę szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać i odstawić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać płynny miód, jajko i wszystko zmiksować. Następnie wsypać suche składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 - 4 godziny. Później odrywać kawałkami piernikową masę, rozwałkowywać na grubość ok. pół centymetra i foremkami wycinać różnej wielkości gwiazdki. Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 200 st. C przez ok. 6 do 8 minut (w zależności od wielkości gwiazdek). Po wystudzeniu układać pierniki jeden na drugim, tworząc kształt choinki. Aby piernikowe gwiazdki się skleiły, warto środek każdej z nich polać odrobiną masy lukrowej. Gotowe pierniki posypać cukrem pudrem. Smacznego!
***
Czekamy na Twój przepis: [email protected]
Kuchnia "Gazety Powiatowej"
Napisz komentarz
Komentarze