Zupa krewetkowa - wspomnienie wakacji

  • 29.10.2016, 13:37 (aktualizacja 25.03.2020, 13:28)
  • Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie
Zupa krewetkowa - wspomnienie wakacji
- To przepis mojego autorstwa, podczas letniego "kucharzenia" na działce, na pikniku za granicą, przypadł mi i moim znajomym do gustu - mówi oławianin Rafał Rumież. - Przepis jest sprawdzony - myślę, że zupa będzie smakowała

Rafał jest nie tylko twórcą oławskiego internetowego radia "Hit". Jego wielką pasją jest gotowanie. Mówi, że gotuje od małego. Uczęszczał do szkoły średniej o profilu gastronomicznym, od 12 lat współpracuje z tą branżą. Gotuje głównie potrawy tradycyjnej kuchni staropolskiej, ale nie stroni od eksperymentowania. Przepis na zupę krewetkową, którą zatytułował "Powrót z wakacji", wymyślił sam: - Mimo, że jestem tradycjonalistą w kuchni, lubię wykombinować coś nowego. Moje przepisy są sprawdzone i można je z powodzeniem wypróbować w domu.

Proporcje dla 3 osób

  • 200 g krewetek koktajlowych
  • 1 papryka
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku polskiego
  • 1 duży ziemniak
  • 1 mała marchewka
  • kawałek selera
  • nać pietruszki
  • łyżka prawdziwego masła
  • przyprawy: papryka ostra mielona lub łagodna, pieprz kolorowy, 2-3 liście laurowe, vegeta lub kucharek, można dodać jedno ziarnko ziela angielskiego, ale niekoniecznie

W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i świeży czosnek. Smażymy minutę, aż zacznie pachnieć, na chwilę przed końcem smażenia trzeba dodać mieloną paprykę. Następnie zalać wodą i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Kiedy ziemniaki zaczną robić się miękkie, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i startą marchew, seler, oraz krewetki i gotujemy przez 15 minut. Próbujemy i dodajemy w miarę uznania przyprawy - pieprz mielony, sól. Następnie wyłączamy i dodajemy pęczek świeżo pokrojonej pietruszki (razem z łodygami, bo to one zawierają najwięcej olejków eterycznych) i przykrywamy na 5-10 minut, by nabrało smaku. Smacznego!

***

Lubisz gotować, piec? Wyślij swój przepis: [email protected]

Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie

Zdjęcia (1)

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (5)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Serwis internetowy tuolawa.pl z siedzibą w Oławie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
kol
kol 02.11.2016, 16:12
Te krewetki na zdjęciu to nie są krewetki koktajlowe.
że co?!
że co?! 04.11.2016, 10:33
ależ to są krewetki koktajlowe ale że tak powiem - troszkę większe niż zwykle :D np. z Biedronki, bo one są z innego oceanu
taa
taa 02.11.2016, 11:43
Zapomniałem dodać ,że zupa czerwona jak jego partia
taa
taa 02.11.2016, 11:42
Ludzie to na pikniki ,za granicę,krewetki ,a nam tylko pomidorowa z rosołu zostaje .
Zbysio
Zbysio 29.10.2016, 19:02
Najlepsze zupy a zwłaszcza pomidorowa i nie/tylko to tylko z Enklawy od Pani Marii. Polecam!!!

Pozostałe