CIASTO NA OLEJU Z KRUSZONKĄ I OWOCAMI
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300g owoców (jakie lubicie, u mnie są to borówki)
Wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i ubijamy całość dokładnie. Dodajemy olej oraz mleko i delikatnie miksujemy na najniższym poziomie miksera. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszę do pieczenia i całość łączymy. Blaszkę o wymiarach 25cm x 40cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy na blaszkę.
Kruszona - składniki:
- 1/4 kostki masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
Wykonanie:
Składniki na kruszonkę zagniatamy rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy. Wierzch ciasta, posypujemy 1/3 kruszonki, następnie układamy owoce i resztę kruszonki. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 170*C piekarnika i pieczemy 60 minut. Smacznego życzy autorka fejsbookowego fanpage Kuchenne wzloty
Napisz komentarz
Komentarze