Jesienne tosty z grzybami, brokułem i jajeczno-grzybowym dipem

  • 29.10.2015, 13:20
  • Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie
Jesienne tosty z grzybami, brokułem i jajeczno-grzybowym dipem
Ponieważ w tym roku w lesie trudno je znaleźć, proponujemy zamienić je na ogólnodostępne pieczarki Składniki na tosty - 4 kanapki chleba tostowego pełnoziarnistego, - 4 plastry żółtego sera, - 8 grzybów (najlepiej sezonowych, można użyć pieczarek), - 6 różyczek brokułu, - sól, pieprz Składniki na dip - 4 jajka, - 4 duże pieczarki (lub sezonowe grzyby), - łyżka oliwy, - łyżka majonezu, - natka pietruszki, - słodka papryka - sól, pieprz Przygotowanie Różyczki brokułu gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będzie gotowy, kroimy w plasterki. Grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki. Na kromkach chleba tostowego układamy żółty ser, plastry brokuła oraz grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180°. W tym czasie przygotowujemy dip. Z ugotowanych wcześniej jajek wyjmujemy żółtka. Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy na oliwie. Żółtka mieszamy z majonezem i pieczarkami. Na koniec dodajemy posiekane białka, natkę pietruszki oraz pieprz. Miksujemy wszystko na gładki dip i posypujemy słodką papryką. *** Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78 lub 605-996-557. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława. Kuchnia "Gazety Powiatowej"
Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Serwis internetowy tuolawa.pl z siedzibą w Oławie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe