Składniki na tosty
- 4 kanapki chleba tostowego pełnoziarnistego,
- 4 plastry żółtego sera,
- 8 grzybów (najlepiej sezonowych, można użyć pieczarek),
- 6 różyczek brokułu,
- sól, pieprz Składniki na dip
- 4 jajka,
- 4 duże pieczarki (lub sezonowe grzyby),
- łyżka oliwy,
- łyżka majonezu,
- natka pietruszki,
- słodka papryka
- sól, pieprz
Przygotowanie
Różyczki brokułu gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będzie gotowy, kroimy w plasterki. Grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki. Na kromkach chleba tostowego układamy żółty ser, plastry brokuła oraz grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180°. W tym czasie przygotowujemy dip. Z ugotowanych wcześniej jajek wyjmujemy żółtka. Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy na oliwie. Żółtka mieszamy z majonezem i pieczarkami. Na koniec dodajemy posiekane białka, natkę pietruszki oraz pieprz. Miksujemy wszystko na gładki dip i posypujemy słodką papryką.
***
Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78 lub 605-996-557. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława. Kuchnia "Gazety Powiatowej"
Napisz komentarz
Komentarze