Krem z dyni z papryką i imbirem

  • 14.10.2015, 18:13 (aktualizacja 23.03.2020, 11:40)
  • Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie
Krem z dyni z papryką i imbirem
To cię rozgrzeje! Już wkrótce halloween, można wykorzystać dynię w smaczny, a nie tylko straszny sposób. Przepis przesłał nam Jan Herba z Oławy

Składniki:

  •  jedna niewielka dynia
  • dwie czerwone papryki
  • mały korzeń imbiru
  • cebula
  • kostka bulionu warzywnego
  • ser żółty
  • śmietana
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, papryka ostra

Sposób przygotowania:

Dynię kroimy na pół i wydrążamy pestki. Dzielimy ją na ćwiartki i wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni. Lekko skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy, aż będzie miękka, około 20 - 25 minut. Łyżeczką oddzielamy miąższ od skórki i wrzucamy go do garnka. W taki sam sposób przygotowujemy pokrojoną czerwoną paprykę i cebulę. Te składniki dodajemy do dyni, zalewamy bulionem warzywnym (około 300 ml) i wszystko rozdrabniamy za pomocą blendera. Dodajemy świeżo starty kawałek korzenia imbiru (ilość wedle upodobań). Dosypujemy sól, pieprz, tymianek, ostrą paprykę, rozmaryn i łyżkę masła. Jeszcze raz blendujemy. Podgrzewamy i podajemy. Dla lepszych wrażeń smakowych można dodać łyżeczkę śmietany i posypać żółtym serem. Smacznego!

***

Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą? Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.

Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Serwis internetowy tuolawa.pl z siedzibą w Oławie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe