Ziemniaki ziołowe z szynką parmeńską i pecorino romano

  • 25.10.2019, 14:25 (aktualizacja 26.03.2020, 10:26)
  • Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie
Ziemniaki ziołowe z szynką parmeńską i pecorino romano
Poleca Aneta Łańcuchowska, ekspert kampanii "Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz"

Składniki (przepis na 4 porcje)

  • 500g małych ziemniaków średniej wielkości
  • cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • skórka z ½ cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • ½ małego opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 5 plasterków szynki parmeńskiej (ok. 75g)
  • łyżka startego sera Pecorino Romano
  • garść natki pietruszki,
  • garść świeżej mięty,
  • garść szczypiorku  

Sposób przygotowania Ziemniaki wyszoruj szczoteczką, a następnie ugotuj je do miękkości z dodatkiem soli. Całość wystudź. Ziemniaki przekrój na połówki, dodaj łyżkę oleju, startą skórkę z cytryny i sok wyciśnięty z ½ cytryny i całość wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę, miętę i szczypiorek oraz łyżkę musztardy wraz z jogurtem i całość wymieszaj. Pokrój w kostkę szynkę parmeńską następnie usmaż ją na suchej patelni i dodaj do ziemniaków. Na patelni po szynce, usmaż cebulę, dolej ewentualnie trochę oleju i dodaj ją do dania. Dodaj łyżkę sera Pecorino Romano. Wymieszaj sałatkę ziemniaczaną, dopraw solą i pieprzem do smaku. TIP: Do sałatek używaj ziemniaków typu A.

Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie

Zdjęcia (1)

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Serwis internetowy tuolawa.pl z siedzibą w Oławie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe