Składniki (przepis na 4 porcje)
- 500g małych ziemniaków średniej wielkości
- cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- skórka z ½ cytryny
- sok z ½ cytryny
- ½ małego opakowanie jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 5 plasterków szynki parmeńskiej (ok. 75g)
- łyżka startego sera Pecorino Romano
- garść natki pietruszki,
- garść świeżej mięty,
- garść szczypiorku
Sposób przygotowania Ziemniaki wyszoruj szczoteczką, a następnie ugotuj je do miękkości z dodatkiem soli. Całość wystudź. Ziemniaki przekrój na połówki, dodaj łyżkę oleju, startą skórkę z cytryny i sok wyciśnięty z ½ cytryny i całość wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę, miętę i szczypiorek oraz łyżkę musztardy wraz z jogurtem i całość wymieszaj. Pokrój w kostkę szynkę parmeńską następnie usmaż ją na suchej patelni i dodaj do ziemniaków. Na patelni po szynce, usmaż cebulę, dolej ewentualnie trochę oleju i dodaj ją do dania. Dodaj łyżkę sera Pecorino Romano. Wymieszaj sałatkę ziemniaczaną, dopraw solą i pieprzem do smaku. TIP: Do sałatek używaj ziemniaków typu A.
Napisz komentarz
Komentarze