Składniki
- 1 kg sera
- 1 szklanka cukru
- 1 śmietana 30% (250 ml)
- 2 budynie śmietankowe
- 10 jajek
- herbatniki
Sposób przyrządzenia: Żółtka ubić z cukrem, dodać ser i budyń, ubić pianę z białek i wszystko razem wymieszać. Potem ubić śmietanę i dodać do masy serowej. Wylać masę na herbatniki ułożone na spodzie blaszki. Piec w temperaturze 180 °C około godziny.
Polewa:
- 5 łyżek cukru pudru
- pół kostki margaryny
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek gęstej śmietany
Rozpuścić wszystkie składniki. Jedną niepełną łyżkę żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do reszty składników. Gotową polewę wylewamy na sernik i pozostawiamy do schłodzenia. Smacznego!
***
Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.
Kuchnia Gazety Powiatowej
Napisz komentarz
Komentarze