Jesienne gofry orkiszowo-dyniowe z gruszką

  • 16.11.2019, 11:20 (aktualizacja 26.03.2020, 10:40)
  • Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie
Jesienne gofry orkiszowo-dyniowe z gruszką
Sezon dyniowy w pełni, warto więc wprowadzić to wyjątkowe warzywo do codziennego, jesiennego menu. Oprócz tradycyjnej dyniowej zupy czy dyniowych przecierów, z pewnością podniebienia małych i dużych smakoszy podbiją chrupiące gofry orkiszowo-dyniowe, które można serwować na śniadanie lub podwieczorek z dowolnymi dodatkami. Gofry mogą stać się również chrupiącym dodatkiem do kremowych zup, lub dipów.

Są też idealną przekąską dla najmłodszych domowników, można je serwować maluchom już od pierwszego roku życia.

Składniki na ok 12 gofrów:

  • 150 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 50 g kaszki orkiszowej pełnoziarnistej Holle
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 150 g puree z dyni
  • 125 g przecieru z gruszki Holle (1 słoiczek)
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie:

W jednej misce ubić jaja na pianę, dodać do nich resztę mokrych składników: mleko, przecier z gruszki, puree z dyni, olej i delikatnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia, a następnie przesiać.  Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać na jednolite lejące się ciasto gofrowe. Porcję gotowego ciasta wlewać na rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną tłuszczem. Piec do zarumienienia. Smacznego!

Masz ciekawy przepis na pyszne danie? Podziel się nim z nami i prześlij na adres [email protected] (koniecznie ze zdjęciem).  

Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie

Zdjęcia (1)

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Serwis internetowy tuolawa.pl z siedzibą w Oławie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe