Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym

  • 03.01.2017, 09:31 (aktualizacja 25.03.2020, 13:53)
  • Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie
Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym
Królują na polskich stołach podczas wielu imprez w gronie przyjaciół. Na pewno nie zabrakło ich podczas tej sylwestrowej, ale świetnie spiszą się również w trakcie karnawału. Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym będą prostą i szybką przekąska, która podbije serca gości. Przepis poleca szef kuchni Robert Muzyczka

Składniki:

  • śmietana 18% (może być "Piątnica") 200 g
  • 1 opakowanie - filety śledziowe 6 sztuk
  • majonez 1 łyżka
  • koperek świeży 1 pęczek
  • cukier 1 płaska łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsączyć je z wody i pociąć na równe, niewielkie kawałki. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek i przyprawy do smaku. Do gotowego sosu śmietanowo - koperkowego dodać wcześniej odsączone śledzie i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.   Smacznego!

  ***

Wyślij nam swój przepis: [email protected]

Kuchnia "Gazety Powiatowej"

 

 

Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (1)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Serwis internetowy tuolawa.pl z siedzibą w Oławie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Lubię śledzie
Lubię śledzie 02.06.2017, 05:57
Wyglądają świetnie. Zapewne smakują też dobrze. Ale ja jestem wielbicielem prostych w oleju i cebulą. Jem w każdej ilości...
http://rithven.pl/

Pozostałe