Rozczyn dla przepisu na dużą blachę
4 dkg drożdży rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i połączyć 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodać szczyptę soli i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto
8 żółtek ubić z 1/2 szklanki cukru. Do ubitych żółtek dodać pół kostki stopionego, wystudzonego masła, 1/2 szklanki mleka oraz 70 dkg mąki. Połączyć wszystko i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Po wyrobieniu ciasto przekładamy na brytfankę do pieczenia i czekamy aż podrośnie (powinno podwoić swoją objętość).
Piana i kruszonka
8 białek ubić z 1 szklanką cukru, dodać 1 szklankę wiórek kokosowych oraz 2 budynie śmietankowe lub waniliowe. Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na ciasto. W pianę wtopić śliwki.
Do kruszonki: 1 kostka masła, 1 szklanka wiórków kokosowych trochę cukru, i mąki. Wymieszać aż do uzyskania jednolitej, kruchej konsystencji.
Pieczenie
Kruszonką posypać śliwki, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 - 60 minut. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę do 200 stopni na 10 minut, aby kruszonka się zarumieniła.
***
Możesz wysłać nam swój przepis: [email protected]
Napisz komentarz
Komentarze