Tarta dyniowa pani Joli

  • 23.01.2016, 13:47
  • Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie
Tarta dyniowa pani Joli
Przepis wysłała nam Jolanta Pilawa, mieszkanka Ścinawy Polskiej. Niektórzy mieli już okazję spróbować tego ciasta, na przykład uczestnicy spotkania w świetlicy w Owczarach. Reklamacji nie było Ciasto - 1,5 szklanki mąki - 3 płaskie łyżki cukru pudru - 80 gramów masła - 40 g smalcu - 25 g masła orzechowego - 3 łyżki zimnej wody Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić na  godzinę do lodówki. Nadzienie - 400 g puree z dyni (dynia pokrojona w cząstki, upieczona w piekarniku bez skóry i zmiksowana) - 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego - 3 średnie jaja -125 g serka typu Philadelphia - skórka starta z jednej pomarańczy - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 3/4 łyżeczki cynamonu - 4-5 łyżek soku z pomarańczy - dżem pomarańczowy Wykonanie Mleko i jaja zmiksować. Odlać1/4 zmiksowanej masy i osobno połączyć z serkiem i skórką pomarańczową. Resztę zmieszać z puree z dyni, przyprawami i cynamonem. Tortownicę o średnicy 26 cm wylepić ciastem na dnie i po bokach. Wlać masę dyniową, a następnie masę z serkiem. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Wyjąć upieczoną tartę. W rondelku roztopić dżem pomarańczowy do zawrzenia, gorący wylać na wierzch ciasta. Ostudzić. Można podawać z bitą śmietaną. *** Masz swój ulubiony przepis? Wyślij go na adres: [email protected] Kuchnia "Gazety Powiatowej"
Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Serwis internetowy tuolawa.pl z siedzibą w Oławie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe