Receptury - na ok.14 sztuk Tartaletki z dyniową pastą i jajkiem przepiórczym
Składniki:
- opakowanie tartaletek
- dynia 500 g
- 1 średnia cebula
- pomidory suszone z zalewy
- 3 sztuki
- 2 łyżki oleju z zalewy pomidorów
- pół łyżeczki suszonego imbiru
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki płatków chilli
- sól do smaku
- 7 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
- 150 ml wody
Przygotowanie:
Dynię i cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać pozostałe składniki oraz sól do smaku. Następnie podlać wodą i poddusić 5 - 6 minut. Całość zmiksować. Pastę ostudzić i nałożyć do tartaletek, a na wierzch położyć połówkę jajka przepiórczego. Udekorować świeżymi ziołami. Smacznego!
Tartaletki z kremem mascarpone i owocami
- Składniki:
- opakowanie tartaletek
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietanki słodkiej 36%
- 100 g serek mascarpone
- ulubione owoce
Przygotowanie:
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Osobno ubić na sztywno śmietankę. Połączyć dwie masy ze sobą. Następnie, powoli dodając serek mascarpone, wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Wypełnić tartaletki przygotowaną masą i udekorować ulubionymi owocami.
***
Lubisz gotować, prześlij przepis ze zdjęciem: [email protected]
Napisz komentarz
Komentarze