Kakao na śniadanie – idealny dodatek
Kakao jest składnikiem bogatym w wiele witamin oraz minerałów. Dodawanie go do śniadań to świetny pomysł na wzbogacenie tego ważnego posiłku. Zwłaszcza że śniadania nierzadko są (a powinny być) słodkie. Dlaczego? Rano nasz mózg potrzebuje głównie węglowodanów, które zasilają ten organ. Węglowodany to nie tylko chleb i bułki pełnoziarniste, ale także płatki owsiane czy mąka. A z nich możesz zrobić pyszną owsiankę bądź placuszki – oczywiście z całą masą zdrowego kakao. Do picia warto także zaserwować sobie kawę zbożową z odrobiną kakao, by zapewnić organizmowi jeszcze więcej błonnika. To również pyszny dodatek, który zawsze potrafi osłodzić poranne wstawanie.
Kakao na obiad? Ale do czego?
Kakao nadal jest dla nas przyprawą typowo deserową. A przecież jego smak jest wyrazisty i wręcz wytrawny. Dopiero po dodaniu cukru otrzymujemy bazę do ciast i ciasteczek. Kakao jest więc przyprawą wręcz doskonałą do dań wytrawnych. Na przykład? Świetnie sprawdzi się jako element marynaty do mięs, takich jak karkówka czy kurczak. Nie musisz robić ich na słodko – wystarczy, że dodasz łyżeczkę bądź dwie do wytrawnej marynaty, a kakao zrobi swoje. Doda odrobinę goryczki i ten niezwykły, trudny do podrobienia smak. Oprócz tego kakao stanowi doskonały dodatek do naleśników – również wytrawnych – czy dressingów. Sałatka z dressingiem z kakao będzie czymś wyjątkowym i niespotykanym. Możesz przygotować ją na przykład dla swoich gości.
Desery z kakao w roli głównej
Oczywiście kakao króluje w świecie deserów. To tam sprawdza się najlepiej – jest uwielbiane przez dorosłych i najmłodszych. Jeśli więc nie przekonuje Cię kakao w wersji wytrawnej, tutaj nie musisz się go obawiać.
Kakao w kuchni możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jeśli nie masz na to pomysłów, koniecznie zajrzyj na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Tam czeka Cię mnóstwo kulinarnych inspiracji!
(tekst sponsorowany)
Napisz komentarz
Komentarze