Kuchnia zewnętrzna – więcej niż sezonowy gadżet
Jeszcze do niedawna kuchnie ogrodowe kojarzono głównie z sezonowymi grillami i letnimi imprezami pod chmurką. Brak odpowiednich materiałów i technologii powodował, że po lecie konstrukcje te wymagały czasochłonnego zabezpieczania lub demontażu. Wraz ze zmianą stylu życia Polaków i większym apetytem na korzystanie z ogrodu również poza sezonem letnim, zauważamy, że zewnętrzna kuchnia zyskuje nowe funkcje – staje się częścią codzienności, a nie tylko dodatkiem do spotkań w ciepłe wieczory.
Osoby, które odkryły w sobie pasję do gotowania, mogą korzystać z kuchni ogrodowej, przygotowując przetwory, domowe nalewki czy rozgrzewające zupy, które najlepiej smakują jesienią. Polubiliśmy życie w stylu slow, a gotowanie wśród natury jest jego kwintesencją – bez względu na pogodę i porę roku!
Zalety posiadania kuchni ogrodowej
Posiadanie kuchni ogrodowej zmienia sposób korzystania z ogrodu, tworząc przestrzeń, która sprzyja codziennemu relaksowi i wyjątkowym spotkaniom przy stole. Organizowane na dworze przyjęcia są dużo bardziej atrakcyjne, a bycie wśród natury sprawia, że atmosfera od razu jest luźniejsza. Samodzielne przygotowanie imprez takich jak urodziny czy rocznica ślubu to również spore oszczędności – nie musisz pamiętać o wcześniejszej rezerwacji sali czy stolika – wystarczy spontanicznie zaprosić gości, przygotować stoły, dekoracje i co najważniejsze… zabrać się za gotowanie! A przygotowanie posiłków na dworze dzięki praktycznym rozwiązaniom, jakie stosowane są w nowoczesnej kuchni ogrodowej, jest szybkie, wygodne i nie powoduje tak wiele bałaganu jak gotowanie w domu.
Jak korzystać z kuchni ogrodowej poza sezonem letnim?
Pierwsze wiosenne ciepłe dni zachęcają, aby rozpocząć wspólne gotowanie na dworze, a posiadanie zewnętrznej kuchni może sprawić się także podczas Wielkanocy. Pięknie zdobiony stół i pyszne śniadanie zjedzone w ogrodzie – czy da się jeszcze lepiej celebrować Święta i wiosenny czas.
Jesienią wcale nie musimy zamykać się w domach – gotowanie aromatycznych zup i ciepłych dań jednogarnkowych w kuchni letniej to wspaniały sposób na radzenie sobie z pierwszymi chłodnymi dniami. Zewnętrzna przestrzeń do gotowania będzie odpowiednim miejscem do przygotowywania przetworów, nalewek i kompotów z owoców, które udało nam się zebrać latem.
A teraz wersja dla odważnych – gotowanie na dworze zimą nie jest w Polsce tak popularne jak, chociażby w Skandynawii, lecz przy odpowiednim ubraniu możemy zaprosić znajomych na wspólne gotowanie w kociołku czy grillowanie. Ogień i żar dają ciepło, a zaserwowanie grzanego wina czy herbaty z imbirem podziała na gości rozgrzewająco.
Dlaczego kuchnie Calado nadają się na cały rok?
Aby móc cieszyć się gotowaniem przez cały rok, warto zainwestować w kuchnie ogrodowe, w których użyto materiałów odpornych na trudne warunki atmosferyczne. Takie rozwiązanie stosuje marka Calado – producent nowoczesnych, modułowych kuchni zewnętrznych, które otwierają przed wielbicielami gotowania szansę na organizowanie przyjęć bez względu na porę roku.
Calado stosuje płyty HPL oraz stal malowaną proszkowo – materiały, które zapewniają pełną odporność na zmienne temperatury, wilgoć czy promieniowanie UV.
Warto pamiętać również o tym, że najlepszym miejscem na kuchnię ogrodową to przestrzeń pod zadaszeniem lub blisko ściany domu, gdzie konstrukcja będzie osłonięta od wiatru. Kuchnie Calado dają możliwość prostego złożenia baterii i odłączenia instalacji wodnej, co może być konieczne gdy zimą spodziewamy się silnych mrozów.
Całoroczna przestrzeń do gotowania to nie fanaberia, a wspaniała możliwość do przyjmowania gości i cieszenia się wspólnymi chwilami przy stole, bez względu na porę roku. Choć lato najbardziej sprzyja przyjęciom na dworze, odpowiednio zaprojektowana kuchnia ogrodowa, zasłonięcie jej od wiatru czy możliwość przygotowania ciepłych posiłków, sprawia, że możesz korzystać z ogrodu również wiosną, jesienią, a nawet zimą.
(tekst sponsorowany)
Napisz komentarz
Komentarze