Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 16 maja 2025 06:32
Reklama
Reklama
Reklama Uniwersytet Wrocławski

Warzone w Chrząstawie

Na początek marki "Augustiańskie, "Widawa" i "Czarny Kur" - minibrowar "Widawa" rozlewa już własne piwo
Reklama
Podziel się
Oceń

Na piwo do Chrząstawy
Chrząstawa Mała Otwarcie browaru

Od kilku lat można zaobserwować pewien proces. Monopol wielkich koncernów piwnych został przełamany. Jak grzyby po deszczu wyrastają w Polsce prywatne browary, mniejsze i większe, które potrafią przebić się ze swoją ofertą przez masową produkcję największych marek. Piwosze coraz chętniej sięgają po smaki z Ciechanowa, Lwówka czy Raciborza, do wyboru mają szeroką paletę - piwa niepasteryzowane, pszeniczne, miodowe, belgi, portery, koźlaki... W Oławie był do niedawna lokal, w którym do dobrego tonu należało picie piwa z małych browarów, a i teraz można znaleźć miejsca, gdzie zamówimy takie piwo. Ten ogólny trend zmaterializował się u nas jeszcze w inny sposób. Oto u granic naszego powiatu, w Chrząstawie Małej, rozpoczął na początku marca warzenie piwa lokalny browar "Widawa". Jako trzeci tego rodzaju na Dolnym Śląsku.   

Tak jak przed wojną

Nie w głowie były Wojtkowi Frączykowi konsumenckie gusta, kiedy decydował o swoim sposobie na życie. A właściwie to ojciec zdecydował za niego, zapisując 25-letniemu synowi część rodzinnego majątku - odkupiony od gminy budynek wiejskiej świetlicy, przegniły i zawilgocony, który nadawał się tylko do generalnego remontu. A może to jeszcze coś więcej, skoro Wojtek, fascynat lokalnej historii, przywrócił do pierwotnej funkcji piękną, poniemiecką gospodę? Może to dług spłacony dziadkowi Feliksowi, który zaraził chłopaka zamiłowaniem do piwnej kultury? Może dowód na to, że to miejsce ma szczęście, o czym wspominali mu potomkowie niemieckich właścicieli?

Chrząstawa Mała leży spokojnie i nieco na uboczu, ale w sąsiedztwie dynamicznie rozwijających się miejscowości. Niewielki las oddziela ją od Miłoszyc i Jelcza-Laskowic, a przez Nadolice biegnie droga do wschodnich dzielnic Wrocławia, coraz gęściej zabudowywana nowymi osiedlami. Gospoda pod Czarnym Kurem usytuowana jest przy głównej drodze wioski, przed boiskiem sportowym. Wyróżnia się wyczyszczoną chemicznie cegłówką i święcącymi na biało tynkami obramowującymi okna. Tak budowano na początku XX wieku zajazdy na Dolnym Śląsku. Wokół Oławy nie brakuje podobnych budynków, tyle że w zaniedbanym stanie. W Chrząstawie mamy przebłysk tego, jak mogłyby wyglądać nasze miejscowości, gdyby odtworzyć w nich pierwotną stylistykę niemieckiej architektury. - Ludzie pukali się w głowę, na wsi restaurację otwierasz? Chcesz to utrzymać? - wspomina Frączyk. Ale po trudnych początkach gospoda funkcjonuje już ósmy rok, doczekała się stałej klienteli i dobrej opinii, a właściciel pompuje kolejne 2 miliony w minibrowar. Wojtek Frączyk przeżywa obecnie najazd dziennikarzy. O produkcji piwa z Chrząstawy informowały już telewizyjne "Fakty" i "Express Miejski" - my postanowiliśmy "odkryć" to miejsce dla mieszkańców ziemi oławskiej. Frączyk wyznaczył nam termin przedpołudniowy. Potem już brakuje czasu. Jako człowiek-orkiestra, ramię w ramię z doświadczonym piwowarem z Koszalina Mikołajem Kowalczykiem, nadzoruje proces warzenia piwa, a kiedy na firmowy lunch zjeżdżają się menedżerowie ze strefy ekonomicznej w J-L, zamienia się w szefa kuchni.

Dla chłopa po sianokosach

Minibrowar wypełnia zapach gotowanego słodu. W dwóch tysiąclitrowych kadziach warzy się marcowe piwo. Wystrój sali dla gości jest ascetyczny - białe ściany, ceglane narożniki, drewniane belki na stropie. Jedyne ozdoby to przedwojenna panorama browaru z Zakrzowa i żółta blaszana reklama z napisem Sacrau. To trofea z Miłoszyc, gdzie przed wojną lano zakrzowskie piwo. - Kiedy kupiliśmy ten budynek, okazało się, że wszystko jest do wymiany - wspomina Frączyk. - Zaduch był niemiłosierny, cała północna ściana zawilgocona. Zaczęliśmy od zabezpieczenia dachu, skucia tynków i tak zostawiliśmy na rok, żeby się wietrzyło. A potem wzięliśmy się do roboty - oprócz ścian zewnętrznych i nośnych teraz wszystko jest nowe.

Reklama

 Kiedy trwał remont, Leszek - ojciec Wojtka - zastanawiał się, co zrobi ze swoim nowym zakupem. A jako że na głowie miał wiele - bo i duże gospodarstwo rolne, i firmę transportową, i agroturystykę - szło mu z tym dość opornie. Wreszcie znalazł rozwiązanie - uwłaszczy syna, niech on już się martwi, jaki tu biznes otworzyć. A Wojtek pierwsze, co zrobił w gospodzie, to urządził swoje wesele. To było 11 kwietnia 2004. Musiało minąć jeszcze trzy i pół miesiąca, kiedy otworzyli z Gosią restaurację. - Od początku wiedziałem, że nie chcę prowadzić żadnego baru, pubu czy pizzerii, tylko prawdziwą restaurację - mówi Frączyk. - Z jedzeniem, jak przystało na wiejska gospodę - że jak chłop po sianokosach zje, to będzie najedzony.Ta zasada doprowadziła go do wyspecjalizowania się w daniach z wołowiny. Szczególnie poleca steki i rosół: - Jest wyśmienity, całkowicie naturalny, pół byka tam wrzucamy, do tego ręcznie krojony makaron - w niedzielę schodzi po 50 litrów. Inne specjalności? Na przykład eskalopki z indyka, na plackach ziemniaczanych, ze szpinakiem - potrawa wymyślona wraz z oławianinem Sebastianem Polerowiczem. Ale także kluski wrocławskie, według przepisu ze starej niemieckiej książki kucharskiej. - Od początku szukałem też do mojej restauracji nietuzinkowego piwa - kontynuuje opowieść. - Takiego, które sam piłbym z przyjemnością, po całym dniu ciężkiej pracy.

Dlaczego nie założysz browaru?

Kiedy zaczął kontaktować się z browarami w Niemczech i Czechach, okazało się, że sprowadzanie stamtąd takiego piwa, jakie sobie wymarzył, byłoby nieopłacalne. Zdesperowany, napisał do znajomego pracującego w niemieckim browarze: "Jeżeli nic nie wyjdzie z kupowania u was piwa, to chyba będę musiał otworzyć własny browar". A kolega odpisał mu: "To czemu tego nie zrobisz?". I wtedy zaczął poważniej o tym myśleć, interesować się formalnościami, poszukiwać sprzętu. Wybór producenta padł na ponad 300-letnią niemiecką firmę "Schulz". A wizyta w jej siedzibie w Bambergu, mieście o którym mówi się, że jest piwną stolicą świata, utwierdziła go w tej decyzji. Natomiast przy finansowaniu pomogła... stała klientka restauracji, przekazując kontakt do dyrektorki wrocławskiego banku, gdzie udało się zaciągnąć kredyt na inwestycję.
W listopadzie ubiegłego roku rozpoczęło się montowanie browaru. Kiedy wszystko było gotowe, można było się zabrać za warzenie własnego piwa. Frączyk nawiązał współpracę z Mikołajem Kowalczykiem, który fachu piwowara uczył się w browarze swoich rodziców, a przez następne lata pomagał w rozkręcaniu podobnych biznesów. - Z recepturami na piwo jest trochę tak, jak z przepisem na barszcz - wszyscy go znają, prawda? Ale każda gospodyni gotuje go inaczej - tyle Wojtek mówi o tym, jak powstawały jego piwa. Dodaje jeszcze, że miał dużą chęć do eksperymentowania, którą w ryzach trzymało doświadczenie Mikołaja.

Trzy piwa, trzy style

Co wyszło z tego miksu kreatywności i wiedzy? W wielkich zbiornikach z piwem w piwniczce czekają na klientów premierowe propozycje z Chrząstawy. - Trzy piwa, w trzech różnych stylach - opisuje ich współtwórca. - "Augustianin" to jasne piwo pszeniczne z drożdżami, o bogatym bukiecie aromatycznym. Dwa następne, to piwa dolnej fermentacji, "Widawa" jasne i "Czarny Kur". To pierwsze jest klasycznym jasnym piwem pełnym - najbardziej znanym gatunkiem w Polsce. Jak wszystkie z naszego browaru - niefiltrowane i niepasteryzowane. "Czarny Kur" nawiązuje do gatunków piwa ciemnego, warzonego w Bawarii. To nie jest piwo słodkie ani mocne, jak portery, warzone kiedyś u nas w dużych ilościach. To raczej wytrawne piwo ciemne, podobne do czeskich černych i niemieckich dunkeli. W rezerwie są już dwa następne smaki - pszeniczne ciemne i marcowe. Jeszcze w tym roku Frączyk chce rozpocząć butelkowanie piwa, ale do kupienia będzie tylko na miejscu.
Oczywiście, przy prowadzeniu browaru ważne jest wszystko - od wyboru receptur aż po oprawę - zamówienie szkła, wymyślenie nazw, opracowanie znaków graficznych. Tu również rządzą odpowiednie reguły oraz historyczne nawiązania. Piwo pszeniczne podawane jest w wysokiej i wąskiej u dołu szklance, jasne w typowym pokalu, a ciemne - w nieco rozszerzonym u dołu. Pierwsze piwo od Frączyka zostało ochrzczone mianem "Augustiańskie" - bo zakon Augustianów był od 1250 roku właścicielem wioski. Mało tego, od 1669 zakonnicy mieli prawo warzenia tu piwa wrocławskiego - i ta data widnieje na szklankach browaru, który po prawie 350 latach wznowił produkcję trunku. "Widawa" - jest podwójna nazwą - dla piwa i całego browaru. Frączyk nie tai sentymentu do rodzinnej rzeki. Wychował się nad nią, tak jak jego mama Urszula. Wraz z chłopakami z wioski kąpał się na moście przy młynie. Ten hołd oddany rzece zaznaczony jest przez graficzny znak jej nurtu w logo browaru. Oprócz tego w logo firmy wpisana jest linia, ostro wznosząca się ku górze i opadająca. Przy bliższym spojrzeniu można rozpoznać, że układa się w litery W i M, tak jak Wojciech i Małgorzata. A "Czarny Kur"? - To nazwa bez odniesień historycznych - twierdzi Frączyk. Choć może mimowolnie nawiązuje do miasta, z którego pochodzili przedwojenni właściciele?

Błogosławieństwo

Przed niemal stu laty - w 1914 - wybudowaną na przełomie XIX i XX wieku gospodę przejęła rodzina Michlerów z Oławy. Ich potomkowie stale przyjeżdżali po wojnie do Chrząstawy i widzieli, jak dawna rodzinna własność popada w ruinie. Tym większą radość sprawił im widok rusztowań przy budynku i wieść o tym, że Frączykowie remontują restaurację. Nowemu właścicielowi przekazali rodzinną pamiątkę - przedwojenne zdjęcie gospody, które wisi teraz w części restauracyjnej. - Nic się nie martw, to miejsce jest szczęśliwe, będzie ci się tu wiodło! - dodawali otuchy młodemu przedsiębiorcy. Po ośmiu latach działalności Wojtek Frączyk potwierdza słowa Michlerów: - A czasem, gdy nocą strzelają szklanki na barze, żartujemy z żoną, że to pierwszy właściciel Friedrich Michler chodzi po swojej gospodzie.    

Tekst i fot.: Xawery Piśniak


Napisz komentarz

Komentarze

mgid.com, 649292, DIRECT, d4c29acad76ce94f
lijit.com, 349013, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
lijit.com, 349013-eb, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
openx.com, 538959099, RESELLER, 6a698e2ec38604c6
appnexus.com, 1019, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
improvedigital.com, 1944, RESELLER
pubmatic.com, 161673, RESELLER, 5d62403b186f2ace
admanmedia.com, 925, RESELLER
smartadserver.com, 3713, RESELLER
openx.com, 540866936, RESELLER, 6a698e2ec38604c6
adform.com, 2671, RESELLER
yahoo.com, 59674, RESELLER, e1a5b5b6e3255540
smaato.com, 1100042823, RESELLER, 07bcf65f187117b4
yahoo.com, 58935, RESELLER, e1a5b5b6e3255540
triplelift.com, 11656, RESELLER, 6c33edb13117fd86
pubmatic.com, 158481, RESELLER, 5d62403b186f2ace
smartadserver.com, 3713, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
appnexus.com, 15349, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
zeta.com, 757, RESELLER
rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807
Xapads.com, 145030, RESELLER
google.com, pub-3990748024667386, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Pubmatic.com, 162882, RESELLER, 5d62403b186f2ace
video.unrulymedia.com, 524101463, RESELLER, 29bc7d05d309e1bc
lijit.com, 224984, DIRECT, fafdf38b16bf6b2b
Pubmatic.com, 163319, RESELLER, 5d62403b186f2ace
adyoulike.com, c1cb20fa2bbc39a8f2ec564ac0c157f7, DIRECT
adyoulike.com, a15d06368952401cd3310203631cb18b, RESELLER
rubiconproject.com, 20736, RESELLER, 0bfd66d529a55807
pubmatic.com, 160925, RESELLER, 5d62403b186f2ace
onetag.com, 7a07370227fc000, RESELLER
lijit.com, 408376, RESELLER, fafdf38b16bf6b2b
spotim.market, sp_AYL2022, RESELLER, 077e5f709d15bdbb
smartadserver.com, 4144, RESELLER
nativo.com, 5848, RESELLER, 59521ca7cc5e9fee
smartadserver.com, 4577, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
appnexus.com, 13099, RESELLER
pubmatic.com, 161593, RESELLER, 5d62403b186f2ace
rubiconproject.com, 11006, RESELLER, 0bfd66d529a55807
onetag.com, 7cd9d7c7c13ff36, DIRECT
ssp.e-volution.ai, AJxF6R4a9M6CaTvK, RESELLER
rubiconproject.com, 16824, RESELLER, 0bfd66d529a55807
adform.com, 2664, RESELLER, 9f5210a2f0999e32
appnexus.com, 11879, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
smartadserver.com, 1247, RESELLER, 060d053dcf45cbf3
smaato.com, 1100056735, DIRECT, 07bcf65f187117b4
smaato.com, 1100004890, DIRECT, 07bcf65f187117b4
rubiconproject.com, 24600, RESELLER, 0bfd66d529a55807
sharethrough.com, iBAzay96, RESELLER, d53b998a7bd4ecd2
pubmatic.com, 156177, RESELLER, 5d62403b186f2ace
pubmatic.com, 161674, RESELLER, 5d62403b186f2ace
insticator.com,15188195-e4cc-40b1-98f1-d6390cc63cbb,RESELLER,b3511ffcafb23a32
rubiconproject.com,17062,RESELLER,0bfd66d529a55807
video.unrulymedia.com,136898039,RESELLER
sharethrough.com,Q9IzHdvp,DIRECT,d53b998a7bd4ecd2
pubmatic.com,95054,DIRECT,5d62403b186f2ace
lijit.com,257618,RESELLER,fafdf38b16bf6b2b

sonobi.com, 4dd284a06a, RESELLER, d1a215d9eb5aee9e
appnexus.com, 15825, RESELLER, f5ab79cb980f11d1
Media.net, 8CUTQ396X, DIRECT
video.unrulymedia.com, 926913262, RESELLER

 

<div data-type="_mgwidget" data-widget-id="1768557">

</div>

<script>(function(w,q){w[q]=w[q]||[];w[q].push(["_mgc.load"])})(window,"_mgq");

</script>

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: KinderTreść komentarza: Radny kupił po taniości działkę jak było szczere pole z kukurydzą, wybudował się i teraz chce dróg, chodników, oświetlenia, placów zabaw, parków, autobusów. Na już, bo teraz to nie są godne warunki. W mieście ludzie niech czekają. Na remonty, na budowę. Ale nie! Radny chce u siebie. Bo Otok jest najważniejszy. A reszta mieszkańców niech siedzi cicho. A tak naprawdę tylko się wymądrza na sesjach. Gada i gada. I nic więcej.Data dodania komentarza: 15.05.2025, 20:32Źródło komentarza: Radny: - Na ul. Południowej konieczny jest chodnikAutor komentarza: SpecOdNiczegoTreść komentarza: I na całej Szmaragowej przydał by się ciąg pieszo rowerowy połączony z Zaciszną do istniejącego już ciągu.Data dodania komentarza: 15.05.2025, 16:47Źródło komentarza: Radny: - Na ul. Południowej konieczny jest chodnikAutor komentarza: RedaktorTreść komentarza: I na ulicy Nowy Górnik... Rybackiej, Lipowej (w miejscu całkowicie zbędnego prędkościomierza), na Łagodnej....Data dodania komentarza: 15.05.2025, 16:30Źródło komentarza: Radny: - Na ul. Południowej konieczny jest chodnikAutor komentarza: HeheszekTreść komentarza: Szanowny Panie Radny, brawo za determinację i dociekliwość. Popieram obiema rękami. Skromnym moim zdaniem podpowiem Panu Radnemu, że jest taki jeden może skuteczniejszy sposób. Proszę napisać uchwałę i poddać pod głosowanie, i jak radni przegłosują, to burmistrz nie będzie miał wyjścia.Data dodania komentarza: 15.05.2025, 16:20Źródło komentarza: Radny: - Na ul. Południowej konieczny jest chodnikAutor komentarza: obserwatorTreść komentarza: Brawo za ankiete idziemy po zwyciestwo W pierwszej na Grzegorza w drugiej na Brauna :)Data dodania komentarza: 15.05.2025, 15:45Źródło komentarza: Radny: - Na ul. Południowej konieczny jest chodnikAutor komentarza: MieszkaniecTreść komentarza: Jako podatnicy chcemy wiedzieć ile nas kosztuje utrzymanie tego punktu!! Skoro ciągle jest reklamowany,to więcej informacji nam się należy.Czyj był tak bezsensowny pomysł,żeby nabijać kasę prywatnym osobom?!Data dodania komentarza: 15.05.2025, 14:57Źródło komentarza: W 5 dni wniosek złożyły tu 23 osoby
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama