Dieta kota ma bezpośredni wpływ na funkcjonowanie organizmu czworonoga. Jakiekolwiek niedobory mogą skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi. Wraz z pożywieniem pupil powinien otrzymywać niezbędne składniki odżywcze – w tym witaminy. W niektórych przypadkach warto uzupełnić dietę kota w suplementy dla zwierząt. Jak powinno wyglądać żywienie czworonoga?
Koty – zwierzęta o wymagających preferencjach pokarmowych
Koty to zwierzęta domowe, szczególnie cenione za towarzystwo i indywidualny charakter. Ich udomowienie rozpoczęło się 10–12 tys. lat temu na Bliskim Wschodzie. Chociaż współczesny kot znacznie różni się od swoich przodków, wciąż posiada wysoko rozwinięty instynkt łowiecki. Trudno jest ingerować w naturę czworonoga, bowiem chodzi on własnymi ścieżkami. To nie kot, a opiekun powinien się do niego dostosować.
Decydując się na posiadanie kota, należy dokształcić się w kwestii jego żywienia. Zwierzęta te bywają wybredne i mogą mieć bardzo różne preferencje pokarmowe. Jednak niezależnie od upodobań pupila, najważniejsze jest, aby kot wraz z pokarmem otrzymywał wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Na półkach sklepowych możemy znaleźć karmy o różnej zawartości substancji chemicznych. Nie każda z nich jest pożywieniem jakościowym, dlatego tak istotne jest czytanie składów podczas zakupu. Podawanie czworonogowi jedzenia ubogiego w składniki odżywcze może skutkować niedoborami, a w konsekwencji wieloma problemami zdrowotnymi.
Rola białka zwierzęcego w diecie kota
Koty to zwierzęta mięsożerne, dlatego podstawą ich diety jest białko zwierzęce. Składnik ten jest głównym źródłem energii i podstawowym budulcem komórek. Białko odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, trawiennego oraz nerwowego. Bierze czynny udział w metabolizmie i transporcie substancji w organizmie. Białko składa się z aminokwasów. Organizm kota jest w stanie samodzielnie wytwarzać aminokwasy endogenne. Natomiast aminokwasy egzogenne powinny być dostarczane zwierzęciu wraz z pożywieniem.
Zapotrzebowanie na białko pochodzenia zwierzęcego może różnić się w zależności od wieku i stanu zdrowia czworonoga. Źródłem białka w diecie kota są wołowina, jagnięcina, kurczak, indyk, królik, ryby (łosoś, makrela, śledź), podroby (wątroba, serca, żołądki) oraz jaja. Niedobór białka w żywieniu pupila może objawiać się letargiem, brakiem energii, ogólnym osłabieniem, wypadaniem i matowieniem sierści, słabym wzrostem mięśni, utratą masy, problemami trawiennymi, trudnościami w reprodukcji, osłabieniem układu odpornościowego.
Znaczenie tauryny w żywieniu kota
Ważnym elementem diety kota jest tauryna. To niezbędny aminokwas, który zwierzęta te muszą otrzymywać wraz z pokarmem. Tauryna odpowiada za prawidłową pracę serca i siatkówki oka. Wspiera układ rozrodczy, zapobiegając problemom z płodnością oraz wadom rozwojowym płodów. Działa antyoksydacyjnie, chroniąc organizm kota przed wolnymi rodnikami. Tauryna wspomaga układ nerwowy, zapewniając jego prawidłowy rozwój i funkcjonowanie. Składnik ten bierze udział w procesach trawiennych, pomagając w przyswajaniu tłuszczy oraz niektórych witamin (A, E, D, K).
Źródłem tauryny w diecie kota są wyłącznie pokarmy pochodzenia zwierzęcego – mięso czerwone (szczególnie serca), drób, surowa wołowina i ryby (głównie tuńczyk). Zbyt mała ilość tauryny w diecie kota może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, takich jak kardiomiopatia rozstrzeniowa, zwyrodnienie siatkówki oka, problemy z płodnością, osłabienie odporności czy spowolniony rozwój u kociąt.
Tłuszcze i kwasy tłuszczowe w pokarmie kota
W diecie kota nie może zabraknąć tłuszczy i kwasów tłuszczowych, czyli źródeł energii. Składniki te odpowiadają za utrzymanie sierści oraz skóry w dobrej kondycji. Są niezbędne do produkcji niektórych hormonów i pomagają w absorpcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K. Najistotniejszymi kwasami tłuszczowymi w żywieniu kotów są kwasy omega-3 (DHA, EPA) oraz omega-6 (kwas linolowy). Pierwsze z nich mają działanie przeciwzapalne i wspierają zdrowie mózgu oraz oczu. Z kolei drugie zapewniają skórze i sierści zdrowy wygląd.
Kwasy tłuszczowe znajdują się w rybach morskich (sardynki, łosoś, makrela), oleju z łososia oraz algach. Tłuszcze powinny stanowić około 20-30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego pupila. Dostarczane w zbyt dużych ilościach mogą powodować otyłość. Natomiast niedobór tłuszczy może objawiać się linieniem, stłuszczeniem wątroby, anemią czy problemami z płodnością.

Dieta kota a węglowodany
Koty to bezwzględni mięsożercy, dlatego ich dieta opiera się głównie na białku i tłuszczach pochodzenia zwierzęcego. Chociaż zwierzęta te nie mają zapotrzebowania na węglowodany, ich niewielka ilość może pojawić się w codziennym żywieniu – szczególnie w karmach dla kotek w ciąży i laktacji. Niektóre węglowodany, takie jak błonnik, regulują pracę jelit oraz wspierają mikroflorę jelitową.
Źródłem tej substancji są zboża (kukurydza, pszenica, ryż), warzywa (ziemniaki, groch, marchew) oraz owoce (jabłka, borówki).
Wpływ witaminy A na zdrowie kota
Aby organizm kota funkcjonował w sposób prawidłowy, jego dieta powinna być bogata w witaminy. Witamina A pełni u czworonoga wiele istotnych funkcji. Wspiera zdrowie oczu, zapewniając widzenie po zmroku. Wzmacnia sierść, nadając jej pięknego wyglądu i blasku. Ponadto wspomaga zdrowie skóry oraz błon śluzowych. Witamina A wspiera układ odpornościowy kota, pomagając w walce z chorobami i infekcjami. Przyczynia się do wzrostu oraz aktywności istotnych komórek odpornościowych. Witamina A posiada właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Co więcej, zapewnia prawidłowy rozwój oraz wzrost kociętom, które przyjmują ją wraz z mlekiem matki.
Niedobór witaminy A objawia się problemami ze wzrokiem (trudnością z widzeniem w nocy, suchością oczu, zapaleniem spojówek), matowieniem sierści, nadmiernym wypadaniem włosów, brakiem apetytu, ogólnym osłabieniem, letargiem czy zwiększoną podatnością na infekcje. Do naturalnych źródeł witaminy A należą takie produkty jak wątróbka wołowa, tłuste ryby, żółtka jaj i mleko.
Rola witaminy D w żywieniu kota
Wraz z pożywieniem kot powinien otrzymywać witaminę D. Jest ona odpowiedzialna za poprawne funkcjonowanie wielu narządów – jelit, nerek, gruczołów mlekowych i macicy w przypadku kotek. Bierze udział w budowie kości, zębów oraz kosteczek ucha środkowego. Witamina D reguluje wartość wapnia i fosforu w organizmie czworonoga, wspomaga działanie układu ruchu oraz wspiera odporność. Składnik ten ma korzystny wpływ na układ nerwowy, mięśniowy i pracę serca.
Zbyt mała ilość witaminy D w diecie kota prowadzi do problemów z układem kostnym oraz mięśniowym (krzywicy, powiększonych stawów), zaburzeń wchłaniania wapnia i fosforu, osłabienia odporności oraz złej kondycji sierści. Główne źródła witaminy D w żywieniu kotów to tłuste ryby morskie (śledź, makrela, łosoś), olej rybny i żółtka jaj.
Korzyści z witaminy E dla kota
Dieta kota powinna być bogata w witaminę E. To antyoksydant, chroniący komórki przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników. Składnik ten reguluje pracę mięśni – narządów wewnętrznych i mięśni szkieletowych odpowiedzialnych za ruch. Witamina E zapewnia błonom wyścielającym organizm odpowiednią strukturę oraz integralność, chroniąc przed infekcjami. Ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego i procesy związane z krzepnięciem krwi. Witamina E poprawia elastyczność oraz nawilżenie skóry, zmniejszając łamliwość sierści. Wspomaga pracę serca, nerek i wątroby.
Niedobór witaminy E w żywieniu kota może skutkować problemami z mięśniami, zaburzeniem widzenia, osłabieniem układu odpornościowego, matowieniem sierści, linieniem, wolniejszym gojeniem się ran, utratą apetytu, apatią czy letargiem. Witamina E znajduje się w olejach zwierzęcych i roślinnych, tłustych rybach, jajach oraz drobiu.

Znaczenie witamin z grupy B w diecie kota
Żywienie kota powinno być bogate w witaminy z grupy B. Składniki te są kluczowe dla prawidłowego metabolizmu – pomagają przetwarzać białka, tłuszcze i węglowodany. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, uczestnicząc w syntezie neuroprzekaźników. Witaminy z grupy B biorą udział w produkcji energii oraz czerwonych krwinek. Biotyna (witamina B7) zapewnia skórze i sierści piękny wygląd.
Zbyt mała ilość witamin z grupy B w diecie kota objawia się matową oraz wypadającą sierścią, świądem, brakiem apetytu, biegunką, wymiotami, apatią, osłabieniem, anemią lub nawet zaburzeniami neurologicznymi. Naturalnymi źródłami witamin z grupy B w diecie kota są mięso (wołowina, indyk, dziczyzna, jagnięcina), podroby (wątroba, serca), ryby (łosoś, pstrąg, sardynki) oraz jaja.
Czy koty potrzebują witaminy C?
Koty potrafią samodzielnie wytwarzać witaminę C. Substancja ta działa jako antyoksydant, chroniąc komórki przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Witamina C wzmacnia odporność, zmniejszając ryzyko wystąpienia infekcji i chorób. Wykazuje także pozytywny wpływ na stan skóry oraz stawów, co bywa szczególnie istotne u starszych kotów. Koty same syntetyzują witaminę C, dlatego suplementy dla zwierząt zawierające tę substancję można stosować wyłącznie w przypadku zaleceń lekarza weterynarii.
Niedobór witaminy C w diecie kota może wystąpić w sytuacjach stresowych lub chorobowych, w podeszłym wieku czy przy niektórych chorobach. Natomiast objawia się m.in. osłabieniem odporności, matowieniem i wypadaniem sierści, wolniejszym gojeniem ran, problemami z układem kostno-stawowym oraz pokarmowym. Bogatym źródłem witaminy C są owoce dzikiej róży, marchew i dynia.
Wpływ witaminy K na organizm kota
Witamina K w żywieniu kota jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi. Substancja ta wzmacnia kości, zmniejszając ryzyko złamań. Co więcej, wspiera układ odpornościowy, bierze udział w gojeniu ran oraz produkcji czerwonych krwinek.
Zbyt mała ilość witaminy K w diecie kota może objawiać się problemami z krzepnięciem krwi (siniaki, krwawienie z dziąseł, nieprawidłowe gojenie ran), osłabieniem kości, anemią i letargiem. Głównym źródłem witaminy K u kota jest witamina K2 (menachinon), syntetyzowana przez bakterie jelitowe, dlatego niedobory występują rzadko.
Żywienie kota a minerały i woda
W diecie kota powinny znaleźć się minerały. Wraz z pożywieniem pupil powinien otrzymywać wapń i fosfor (dla utrzymania mocnych kości oraz zębów), magnez (dla sprawnego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego), cynk (dla zdrowia skóry oraz sierści), potas (dla zapewnienia prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej). W żywieniu czworonoga nie może zabraknąć także pierwiastków śladowych – żelaza, miedzi, manganu i selenu.
Co istotne, koty powinny mieć zapewniony stały dostęp do świeżej wody. Jest ona niezbędna do prawidłowej pracy nerek, układu krążenia oraz termoregulacji.

Znaczenie suplementacji w diecie kota
Suplementacja może być dodatkowym wsparciem w żywieniu zwierząt domowych. Warto wprowadzić do diety czworonogów probiotyk dla psa i kota w określonych sytuacjach – np. w okresie choroby, po antybiotykoterapii, przy biegunkach, w diecie BARF lub u zwierząt starszych. Choć odwodnienie u psa wymaga przede wszystkim odpowiedniej płynoterapii, suplementy mogą wspierać organizm pupila podczas rekonwalescencji.
Wbrew pozorom żywienie kota nie jest łatwym zadaniem. Wymaga ono cierpliwości, konsekwencji oraz dogłębnej wiedzy na temat specyficznych potrzeb kotów.
(tekst sponsorowany)







Napisz komentarz
Komentarze