Karp po oławsku

  • 12.12.2019, 08:43 (aktualizacja 26.03.2020, 11:03)
  • Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie
Karp po oławsku
Magdalena Jędrocha zdradziła nam przepis swojej babci Anastazji spod Lwowa

Najpierw patroszymy karpia, takiego większego, powyżej 2 kilogramów, żeby było co nadziewać. Musi być w całości, z głową.

Nacinamy lekko boki, ale nie do końca, żeby lepiej przeszedł smakiem warzyw. Potem robimy farsz. Składa się z marchewki, selera, pietruszki, startych na tarce, wszystko lekko przydusze z cebulą pokrojoną w piórka, doprawione solą i pieprzem cayenne. Warzywa nie mogą być rozgotowane, najlepiej podgotowane na parze, takie bardziej aldente. Tym wszystkim faszerujemy karpia, zapinamy jakimiś szpilkami czy wykałaczkami, dajemy do rękawa do pieczenia i do piekarnika na półtorej godziny.  

Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Serwis internetowy tuolawa.pl z siedzibą w Oławie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe