Babka ajerkoniakowa

  • 11.04.2020, 11:01
  • TuOlawa JK
Babka ajerkoniakowa
Proponuje Karolina Walaszczyk

Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 250 ml oleju
- 250 ml ajerkoniaku
- 125g mąki pszennej
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Białka ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i ucieramy.
Olej łączymy z ajerkoniakiem.
Dodajemy do masy jajecznej i miksujemy.
Obie mąki mieszamy, dodajemy proszek do pieczenia.
Przesiewamy do masy małymi porcjami.
Całość dokładnie miksujemy na środkowym poziomie miksera.
Cisto przelewamy do formy z kominem, którą wcześniej smarujemy masłem i posypujemy lekko bułką tartą.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170*C.
Pieczemy na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.

 

Po upieczeniu pozostawiamy na 10 minut w formie. Po tym czasie ciasto wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Gdy wystygnie dekorujemy według uznania :)

Smacznego! ???

 
Pozdrawiam serdecznie, 
Karolina Walaszczyk
TuOlawa JK

Zdjęcia (1)

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Serwis internetowy tuolawa.pl z siedzibą w Oławie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe