Pora na piknik - smacznie i tanio

  • 29.04.2021, 12:16
  • tuOlawa BS
Pora na piknik - smacznie i tanio
Jedzenie, które przygotowujemy na piknik, musi być łatwe do przewożenia i konsumpcji. Powinno też być pożywne, choć jednocześnie nie ciężkostrawne. Większość z nas przyrządza kanapki z popularnymi dodatkami – serem wędliną, pasztetem. Można jednak zrezygnować z „oklepanego” prowiantu i przygotować niebanalne jedzenie, które będzie smakować wszystkim piknikowiczom. Podpowiadamy kilka propozycji.

Zamiast białego pieczywa

Biały chleb i bułki nie mają dużej wartości odżywczej, mimo że Polacy wolą je od pełnoziarnistego. Tymczasem pieczywo z mąki, pochodzącej z pełnego przemiału, jest o wiele zdrowsze, bogate w witaminy i minerały, a jeżeli zawiera całe ziarna (np. słonecznika) – jest najbardziej urozmaicone i smaczne. W serwisie Gazetkomat.pl znajdziemy ostatnie wydania gazetek promocyjnych popularnych marketów, gdzie możemy zaopatrzyć się w takie pieczywo. Gazetka Dino poleca podłużne bułki z mieszanej mąki pszenno-żytniej z ziarnami w cenie 0,79 zł za sztukę o wadze 80 gramów. Bułki te mogą stanowić doskonały dodatek do wszelkich dań piknikowych. Zamiast tradycyjnego smarowania masłem i okładania wędliną lub żółtym serem można taką bułkę posmarować oliwą z oliwek i natrzeć czosnkiem, następnie przełożyć plasterkami mozzarelli, pomidora i liśćmi sałaty. Z pewnością będzie zdrowsza i smaczniejsza.

Jeżeli mięso – to z dodatkiem warzyw

Oczywiście gusta kulinarne są różne i wielu z nas nie wyobraża sobie pożywnego posiłku bez mięsa lub wędliny. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom „mięsożernych” piknikowiczów, Dino proponuje w wyjątkowo korzystnej cenie 4,99 zł za opakowanie 100 gramów tradycyjnie wędzoną szynkę szwarcwaldzką. Natomiast Gazetka Stokrotka poleca „Polędwiczkę własnej roboty” w cenie 2,99 zł za 100 gramów i pasztet z indyka z żurawiną w cenie 11,90 zł za kilogram.

Dodatkiem warzywnym, oprócz tradycyjnych pomidorów i ogórków, może być np. seler naciowy. Jest to niezwykle wartościowe warzywo, zawierające sporo witaminy C, potas, sód, wapń, magnez o fosfor, ponadto jest niskokaloryczne. Ma specyficzny, wyrazisty smak i doskonale komponuje się z dipem czosnkowym, który można przygotować na bazie jogurtu. W Stokrotce kupimy seler naciowy w cenie 2,99 zł za sztukę, natomiast jogurt naturalny w kubeczkach po 180 gramów, przy zakupie dwóch kubeczków – w cenie 1,19 zł za jeden. Wystarczy jeden ząbek czosnku rozgnieść z dodatkiem soli na czubku noża i szczypty cukru, wymieszać z jogurtem, dodać łyżkę posiekanego koperku, w tak przygotowanym dipie maczać łodygi selera i zjadać. Przyrządzony w ten sposób dip czosnkowy jest lekki i niskokaloryczny, nadaje się również do wędlin i pasztetów.

Napoje – ciepłe i zimne

Piknik to oczywiście nie tylko jedzenie. Przebywanie na świeżym powietrzu i zażywanie ruchu powoduje, że nasze zapotrzebowanie na płyny jest większe niż zwykle. Dlatego konieczne jest zabranie ze sobą napojów. Najlepiej sprawdzi się niegazowana woda mineralna, pasująca do wszystkiego i najskuteczniej gasząca pragnienie, a także pozbawiona wartości energetycznej. Należy unikać słodkich napojów gazowanych, które powodują, że jeszcze bardziej chce nam się pić, poza tym dostarczają ogromnych ilości cukru i tzw. pustych kalorii, zawierają masę chemii (barwniki, polepszacze smaku, konserwanty), do tego przypadkowo rozlane pozostawiają klejące plamy.

Jeżeli nie możemy obejść się bez słodkiego napoju, przygotujmy w domu naturalne soki, np. z pomarańczy, jabłka lub marchwi. Można je również ze sobą łączyć, np. bardzo smaczny jest sok marchwiowy z dodatkiem jabłkowego. Jest to prawdziwa bomba witaminowa, która smakuje wszystkim, w tym oczywiście dzieciom, i jest dla nich jak najbardziej odpowiednia. Uwaga: naturalnie wyciśnięte wieczorem soki należy przez noc przechować w lodówce i koniecznie wypić najpóźniej następnego dnia. Przed spożyciem butelkę z sokiem trzeba wstrząsnąć, gdyż naturalne soki rozwarstwiają się.

Warto również zabrać na piknik dwa termosy – z kawą i herbatą. Ciepły napój jest równie niezbędny jak chłodny, zwłaszcza jeżeli nie jest zbyt ciepło. Cukier pakujemy oddzielnie, nie słodzimy napojów w termosie, nie dodajemy również mleka – zabieramy je w jednorazowych porcjach.

Wreszcie rzecz ostatnia, ale bardzo ważna – worek na śmieci. Po zakończonym pikniku zostawiamy miejsce w takim stanie, w jakim chcielibyśmy je zastać. Wszelkie odpadki wyrzucamy do worka, który następnie zawiązujemy i zabieramy ze sobą.

Wypada jeszcze mieć nadzieję, że tegoroczna wiosna w końcu będzie prawdziwa, nie tylko kalendarzowa…

(tekst sponsorowany)

 

tuOlawa BS

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Serwis internetowy tuolawa.pl z siedzibą w Oławie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe