Stanowisko w sprawie utworzenia Związku Powiatowo-Gminnego „Oławskie Przewozy Gminno-Powiatowe”

• 22.10.2019, 13:33
  • Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie

.

My, samorządowcy ziemi oławskiej: starosta powiatu oławskiego Zdzisław Brezdeń, burmistrz Oławy Tomasz Frischmann, burmistrz Jelcza-Laskowic Bogdan Szczęśniak, wójt gminy Domaniów Wojciech Głogulski, w celu zapewnienia zrównoważonego rozwoju powiatu oławskiego, podniesienia jakości życia mieszkańców i ochrony środowiska, przystąpiliśmy do utworzenia Związku Powiatowo-Gminnego „Oławskie Przewozy Gminno-Powiatowe”.

Korzyści, które zapewni mieszkańcom ta inicjatywa samorządów ziemi oławskiej to: 1. Jednolita sieć transportowa pomiędzy gminami na terenie powiatu. 2. Darmowe przejazdy dla uczniów szkół podstawowych i średnich na terenie całego powiatu. 3. Darmowe przejazdy dla emerytów i rencistów na terenie całego powiatu. 4. Jeden wspólny - zintegrowany bilet dla pasażerów na terenie powiatu oławskiego. 5. Zwiększenie oferty przewozowej t. j. zwiększenie częstotliwości przejazdów oraz liczby przystanków. 6. Rozkład jazdy dostosowany do potrzeb mieszkańców. 7. Unowocześnienie taboru przewozowego, zmiana obecnego na ekologiczny, przyjazny środowisku. 8. Współfinansowanie zmian i modernizacji taboru ze środków zewnętrznych. Z korzyści płynących z utworzenia Związku Powiatowo-Gminnego „Oławskie Przewozy Gminno-Powiatowe” będą wyłączeni mieszkańcy gmin, w których rady gminne nie podejmą uchwały o utworzeniu i nie przystąpią do w/w Związku. W chwili obecnej taką uchwałę podjęli jednogłośnie radni: 1. Miasto i Gmina Jelcz Laskowice. 2. Gmina Miasto Oława. 3. Gmina Domaniów. Zaskoczeni jesteśmy, że radni Gminy Oława nie zamierzali zajmować się w/w uchwałą, zdejmując ją z porządku obrad na sesji Rady Gminy Oława. Ubolewamy, że mieszkańcy gminy Oława nie będą cieszyć się korzyściami płynącymi z utworzenia Związku Powiatowo-Gminnego „Oławskie Przewozy Gminno-Powiatowe”.

Starosta powiatu oławskiego Zdzisław Brezdeń

Burmistrz Oławy Tomasz Frischmann

Burmistrz Jelcza-Laskowic Bogdan Szczęśniak

Wójt gminy Domaniów Wojciech Głogulski

Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (6)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Serwis internetowy tuolawa.pl z siedzibą w Oławie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Driver
Driver 29.10.2019, 05:58
Bez wymiany nieudolnego prezesa Erwina M. nie ma sensu pompowania pieniędzy do PKSu w Oławie!!!
bezradny
bezradny 23.10.2019, 18:58
Też jestem zaskoczony brakiem zainteresowania tą inicjatywą przez radnych Gminy Oława.
Uważam że istniejący trasport publiczny z miejscowości Janików i Bystrzyca do Oławy i Jelcza-Laskowic za niewystarczający. Przydałoby się lepiej i więcej do szkół zawodowych, średnich i zakładów pracy w tych miejscowościach. Pozdrawiam radnych z miejscowości Bystrzyca i Janików ... zapamiętam do następnych wyborów i przypomnę niezdecydowanym.
Może sprawa ma drugie dno z PKS Oława w tle... tego nie wiem.
Luk
Luk 23.10.2019, 18:28
Ty mądry radny. A czym będziecie wozić dzieci jak nie przystapicie do związku? Jak zapewnicie mieszkańcom gminy transport publiczny jak nie macie ani jednego autobusu??
radny
radny 22.10.2019, 21:55
Panie Burmistrzu. Co to za jednogłośność, kiedy nie ma prawie połowy radnych? Panie Starosto. A kiedy Rada Powiatu podejmie uchwałę ? Czy dalej będzie dezerterować? Dzieci z Gminy Oława mają darmowy i bezpieczny dojazd do szkół.I tak ma pozostać.Nie będziemy ratować bankrutującego PKSu ich kosztem, w imię zapewnienia intratnych posad nieudacznikom.
Acze
Acze 22.10.2019, 17:57
Ale od kiedy ? Czy to kolejna propaganda jak mieszkanie+ i obwodnica! A propos mieszkanie + to zwykły TBS.
Romario
Romario 22.10.2019, 17:16
Jak to jest , że PKS Oława pada i raczej padnie!! A przyjdzie prywaciarz i będzie zbijać kokosy :)

Pozostałe