W tym artykule odkryjemy sekrety perfekcyjnego risotto, podpowiemy, jakie wino najlepiej komponuje się z tym daniem i jak osiągnąć restauracyjną jakość w domowej kuchni. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z kuchnią włoską, nasze wskazówki pomogą Ci przygotować risotto, które zachwyci każdego!
Wyśmienite danie z winem
Choć obecnie risotto możemy skosztować w różnych zakątkach świata, to danie najprawdopodobniej wywodzi się z regionu Lombardii we Włoszech. Już w okresie średniowiecza popularne stały się tam uprawy ryżu, a w konsekwencji zaczęto szukać sposobów na jego wykorzystanie. Początkowo ryż jedzono głównie w gotowanej formie. Z czasem zaczęto bardziej eksperymentować i w rezultacie powstał przepis, który przypomina dzisiejsze risotto. Od XVII wieku znana jest we Włoszech technika gotowania ryżu w bulionie. Już wtedy odkryto, że dzięki temu produkt staje się pełniejszy w smaku i bardziej kremowy. Właśnie wówczas powstał przepis na risotto alla milanese.

Aromatyczna potrawa odtwarzana jest do dzisiaj i obecnie cieszy się bardzo dużą popularnością. Sekretem klasycznego risotto z białym winem i parmezanem są m.in. wysokiej klasy składniki. Najczęściej podstawę dania stanowi ryż arborio. Wykorzystywana jest również cebula, masło i oliwa. Prawdziwe włoskie risotto powstaje na bazie wolno gotowanego bulionu, w którym nie brakuje świeżych warzyw i mięsa. Ogromne znaczenia ma także parmezan. Ser dodaje potrawie kremowości, a przy tym ułatwia zachowanie odpowiedniej struktury dania. Ponadto parmezan jest źródłem słonego smaku oraz subtelnych orzechowych nut, które idealnie pasują do risotto. Jednak do pełnego wydobycia potencjału risotto potrzebny jest jeszcze jeden składnik, a jest nim wino.

Najlepsze wino do risotto
Wina pinot grigio, sauvignon blanc, chardonnay i pinot noir na Rafa-wino.pl otwierają przed Tobą całkiem nowe oblicza smaku. Wszystkie wymienione rodzaje doskonale pasują do włoskiego risotto. Dlaczego właściwie wino jest dodawane do tego dania? Jednym z jego zalet jest zwiększenie kwasowości potrawy, co doskonale równoważy jej kremowy charakter. Co ważne, wino dodaje risotto świeżości. W daniu znajduje się m.in. sporo sera i masła, a więc składników, które wymagają przełamania. W zależności od rodzaju wina trunek może dostarczać całkiem nowych aromatów m.in. owoców czy kwiatów. Również sam moment wlania wina ma znaczenie. Alkohol dodaje się na samym początku do jeszcze twardego ryżu. Wino wspomaga proces gotowania ryżu, a przy tym pomaga w uwalnianiu się skrobi z ziaren ryżu. Dzięki temu danie jest bardziej kremowe.
.jpg)
Najczęściej polecane jest białe wytrawne wino, które posiada subtelną kwasowość oraz świeżość. Pinot grigio jest wybierane m.in. ze względu na swój delikaty owocowy smak, w którym na pierwszy plan wychodzą gruszki i jabłka. Wyraźniej kwasowy charakter ma sauvignon blanc. Tym razem w nutach alkoholu czuć przede wszystkim zielone owoce, a także cytrusy i zioła. Jest to dobra opcja, gdy chcesz dodać swojemu daniu nieco mocniejszego wyrazu. Doświadczeni kucharze wykorzystują do risotto także wytrawne chardonnay o aromacie jabłek i brzoskwiń.
.jpg)
Niektóre warianty chardonnay posiadają również drzewne nuty, które dodają risotto interesującej głębi. Czy to oznacza, że do risotto pasuje wyłącznie wino białe? Niekoniecznie, a najlepszym tego przykładem jest pinot noir. Pochodzący z Burgundii szczep idealnie równoważy w sobie nuty słodyczy z kwasowością. Pinot noir słynie z nut czerwonych i czarnych owoców m.in. wiśni, malin i jagód. Ponadto mogą pojawić się nuty ziołowe, przyprawowe i ziemiste. Nie ma wątpliwości, że wybranie jednego z wyżej opisanych win pozwoli Ci wyczarować pyszne i aromatyczne risotto.
(tekst sponsorowany)
Napisz komentarz
Komentarze