Faworki albo chrusty. Pycha!

  • 21.02.2017, 11:53
  • Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie
Faworki albo chrusty. Pycha!
Popularne w karnawale, doskonałe na jego zakończenie, czyli tłusty czwartek. Faworki to nazwa powszechnie używana w cukierniach, tymczasem w domach z tradycjami Kresów Wschodnich to zawsze były ... chrusty. Słodka konkurencja dla pączków Składniki - 50 dkg  maki- 6 żółtek - 6 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 50 dkg tłuszczu do smażenia (oleju lub smalcu) - 20 dkg cukru pudru - szczypta soli - łyżka octu lub spirytusu Wykonanie Do mąki dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, łyżkę octu lub spirytusu, zarobić ciasto i dobrze wygnieść, aby było elastyczne. Schłodzić w lodówce. Wałkować cienkie placki, kroić w pasy szerokości 3 - 4 cm, długości 10 - 20 cm. Każdy pas nadciąć na środku i przez powstały otwór odwrócić jeden brzeg. Natychmiast po zrobieniu należy faworki smażyć i gorące obsypywać cukrem pudrem z dodatkiem startej wanilii lub cukru waniliowego. *** Lubisz piec, gotować, skontaktuj się z nami: [email protected]

Kuchnia "Gazety Powiatowej"

Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Serwis internetowy tuolawa.pl z siedzibą w Oławie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe