Pszenica ozima ma stosunkowo wysokie wymagania glebowe
Chociaż pszenicę ozimą można uprawiać na glebach przeciętnej jakości, zboże to wydaje zadowalające plony bez zaawansowanych zabiegów agrotechnicznych na glebach kompleksu pszennego bardzo dobrego i dobrego, wyróżniających się klasą bonitacyjną od I do III.
Zboże najlepiej rośnie na glebach o neutralnym bądź lekko kwaśnym odczynie pH, mieszczącym się w granicach 5,5 – 7,5. Bardziej kwaśny odczyn gleby wymaga przeprowadzenia zabiegu wapnowania, który powinien być wykonany jesienią na kilka tygodni przed rozpoczęciem nawożenia pszenicy.
Zadowalające plony pszenicy ozimej wymagają nawożenia
Pszenica ozima należy do zbóż, które w ograniczonym stopniu radzą sobie na glebach ubogich w składniki mineralne, a przede wszystkim azot. Aby zapewnić roślinom prawidłowy wzrost korzeni i pędów, fotosyntezę, późniejszy rozwój kłosów, a także zwiększyć liczbę ziaren występujących w kłosie, konieczne jest nawożenie uprawy.
Dobór nawozu dla pszenicy ozimej należy przeprowadzić po dokładnej analizie odczynu gleby, a także obecności poszczególnych makro- i mikroelementów. W przeciwnym razie istnieje ryzyko wystąpienia niedoborów substancji odżywczych, albo wręcz przeciwnie – szkodliwego przenawożenia uprawy. Warto pamiętać, że nawożenie pszenicy ozimej ma sens przy minimalnych dobowych temperaturach powyżej 8 stopni Celsjusza.
Rzepak to świetny przedplon dla pszenicy ozimej
Przedplony doskonale uzupełniają nawożenie pszenicy ozimej. W tej roli świetnie spisuje się rzepak, a także niektóre rośliny bobowate. Jako przedplon można wykorzystać również ziemniaki i buraki cukrowe. Rozwiązanie będzie skuteczne pod warunkiem, że pomiędzy zbiorem, a zasiewem pola zostanie zachowana odpowiednia przerwa, dzięki której w glebie wytworzą się warunki optymalne do kiełkowania nasion.
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat pszenicy ozimej, jej prawidłowego nawożenia, wymagań i optymalnych odmian zależnie od warunków i sposobu uprawy? Koniecznie odwiedź stronę:
(tekst sponsorowany)







Napisz komentarz
Komentarze