Składniki:
📌500 g mąki pszennej
📌 200 ml ciepłego mleka
📌 100 g cukru
📌 50 g świeżych drożdży
📌 2 jajka
📌 100 miękkiego masła
Nadzienie:
📌 truskawki pokrojone na drobne kawałki
Kruszonka:
📌 100 g mąki pszennej
📌 50 g cukru
📌 60 g zimnego masła
Do posmarowania bułek:
📌 1 żółtko
📌 1 łyżka mleka
Lukier:
📌 100 g cukru pudru
📌 3-4 łyżki gorącej wody lub mleka
Wykonanie:
W małej miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ciepłe mleko i 2 łyżki mąki.
Zostawiamy zaczyn na ok 10 minut, aż zacznie pracować.
Mąkę przesiewany do dużej miski, dodajemy, masło jajka, cukier oraz zaczyn z drożdży. Ciasto dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na ok 30 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie przekładamy ciasto na blat, dzielimy na ok 10-12 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy na placek, na środku układamy 2 łyżki owoców i zlepiamy placek jak pieroga, formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każda bułkę smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypujemy kruszonką.
Bułki pieczemy 15- 20 minut w temperaturze 180°. Upieczone bułki zostawiamy do ostygnięcia, następnie polewamy lukrem.







Napisz komentarz
Komentarze