Krężałki to danie, a właściwie dodatek do obiadu, który panie z KGW Grędzna wykonywały kilka lat temu na konkursy kulinarne, odnosząc spektakularne sukcesy. Jest to kapusta kiszona innym sposobem, a jak wiadomo kiszonki to współczesny superfood - samo zdrowie!
- To skłoniło nas do zrobienia ich i spróbowania, ponieważ nazwa brzmi co najmniej tajemniczo, a po przeczytaniu przepisu ciekawość smaku sięgnęła zenitu - informuje KGW Grędzina. - Do wykonania krężałków potrzebna jest mała główka kapusty. Należy ją pokroić na ćwiartki, podgotować, a następnie dociskając umieścić w słoju i poprzekładać ziarnami kminku lub kopru i ząbkami czosnku. Na koniec kapustę należy zalać zimną, posoloną jedną łyżką soli na litr wodą. W ten sposób pozostawiamy na kilka dni do ukiszenia. Jeśli znacie krężałki, to prosimy o komentarze i porady.
Natomiast na warsztatach dla dzieci upieczemy "Ciasteczka prababci" udekorowane suszonymi kwiatami jadalnymi. Efekty będzie można podziwiać podczas dożynek parafialnych.







Napisz komentarz
Komentarze