Do Polski sprowadzane są również bardziej egzotyczne owoce, w tym takie, które uważane są za dość nietypowe i o ograniczonej dystrybucji. Należą do nich między innymi:
- Liczi.
- Owoce kaktusa.
- Mangostan.
- Tamaryndowiec.
- Cherimoya.
- Pitahaya.
Przyjrzyjmy się bardziej szczegółowo każdemu rodzajowi egzotycznych owoców, aby wyjaśnić ich niezwykłą naturę.
Liczi i jego druga dziwna nazwa
Ten owoc o czerwonej skórce nazywany jest również "okiem smoka". Nazwa ta wynika z niezwykłego wyglądu liczi. Jego owoce są okrągłe, czerwone na zewnątrz, a po usunięciu skórki w środku znajduje się biały, półprzezroczysty, soczysty i chrupiący miąższ, przez który lekko widoczna jest czarna pestka.
Smak liczi jest przyjemny i słodki, trochę jak winogrona, ale z wyraźnymi nutami tropikalnymi. Owoce rosną w klastrach, więc często można je zobaczyć w sprzedaży w tej formie.
Pochodzi liczi z Chin. Jednak obecnie owoc ten rośnie również w innych krajach, takich jak Filipiny, Tajlandia, Borneo i Wietnam. Owoc ten dobrze nadaje się jednak do transportu, dlatego jest eksportowany na cały świat, w tym do Polski.
Owoce kaktusa
Na rynku owoc ten znany jest jako "owoc kaktusa", choć jego oficjalna nazwa to "szable". Rośnie na kaktusie i może być spożywany. W naturze owoc jest pokryty gęstymi igłami, ale są one usuwane na sprzedaż.
Owoce tego kaktusa są raczej małe i owalne, spożywa się je po usunięciu skórki. Miąższ szabli jest soczysty i słodki, o delikatnym egzotycznym smaku.
Szable rosną w Ameryce Południowej i krajach tropikalnych w Europie i Azji. W szczególności Izrael jest jednym z największych eksporterów, chociaż owoce kaktusa mogą być również importowane do Polski z innych krajów.
Mangostan: król owoców
Owoc ten został nazwany tak ze względu na swój smak. Ze względu na te cechy mangostan znalazł się w czołówce najsmaczniejszych owoców na świecie. Smakuje naprawdę dobrze: słodko, z nutami tropikalnych kwiatów i lekką kwaskowatością.
Owoc ten zaskakuje również swoim niezwykłym wyglądem. Skórka mangostanu jest ciemna, wręcz fioletowa, miąższ podzielony na plastry oraz jest matowobiały.
Mangostan rośnie w Azji Południowej, Kambodży, Liberii i Malezji, ale nie musisz tam jechać, aby go spróbować, ponieważ owoce są również eksportowane do Polski.
Tamaryndowiec: dlaczego nazywany jest indyjską daktylą?
Owoc ten ma dość nietypowy wygląd, ponieważ z zewnątrz przypomina orzeszek ziemny, a w środku smakuje jak daktyl. Tamaryndowiec to wydłużony i lekko sękaty owoc o brązowej, suchej skórce, która jest dość chrupiąca i cienka. Pod nią znajduje się ciemnobrązowy, miękki owoc ze skrobiowym miąższem. Tekstura jest naprawdę bardzo podobna do daktyli.
Smak tamaryndowca jest słodki, z lekką kwaskowatością. Spożywa się go na świeżo, a także dodaje do różnych deserów, a nawet kremowego serka do ciast.
Cherimoya: dlaczego nazywana jest kremowym jabłkiem?
Owoc ten zawdzięcza swoją nazwę wyglądowi, teksturze miąższu i smakowi. Cherimoya naprawdę wygląda jak jabłko - mała i okrągła, ale pod zieloną skórką kryje się miękki i delikatny miąższ, który smakuje jak kremowe lody.
Owoce są słodkie i mają przyjemny egzotyczny aromat. Cherimoya jest spożywana obraną i świeżą. Rośnie w krajach tropikalnych, ale dobrze znosi transport.
Pitahaya: cechy smoczego owocu
Owoc ten zawdzięcza swoją nazwę niezwykłemu wyglądowi. Pitahaya to owalny owoc, który wygląda trochę jak stożek ze względu na narośla na skórce. Może być czerwony, czerwono-owocowy i żółty. Pierwsze 2 rodzaje smoczych owoców mają różową skórkę. Jednak jeden z nich ma biały miąższ, a drugi ma kolor buraka. Żółta pitaya ma odpowiednio żółtą skórkę. Wnętrze jest białe. Wszystkie odmiany owoców zawierają wiele małych nasion w miąższu, które można jeść (podobnie jak kiwi). Smak pitahaya jest równie interesujący jak jej wygląd. Przypomina połączenie agrestu, truskawek i banana. Smoczy owoc rośnie na niektórych rodzajach kaktusów w krajach tropikalnych i nie jest spokrewniony z szablami i wcale nie jest kłujący.
(tekst sponsorowany)
Napisz komentarz
Komentarze