To człowiek, którego przedstawiać nie trzeba. Ogromną popularność zdobył przez cykl reportaży telewizyjnych "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza", a także emitowane od 2008 r. programy "Makłowicz w podróży". Gość opowiadał o tym, jak ukształtował go dom rodzinny, gdzie dużą wagę przywiązywało się do tradycji oraz środowisko krakowskiej inteligencji. Studia historyczne dały mu wiedzę, dzięki której zjawiska kulinarne w fascynujący sposób wyjaśniał jako rezultat minionych wydarzeń i przenikania się różnych wpływów kulturowych.
Mówił też o planowanych w najbliższej przyszłości podróżach, swoich preferencjach kulinarnych - a raczej ich braku, gdyż lubi wszystko, co smaczne. Wyjaśniał, skąd wzięła się wielka popularność w Polsce kotleta schabowego oraz jak miniona epoka komunizmu w Polsce wpłynęła na naszą tradycję kulinarną. Uczestnicy spotkania z wielką przyjemnością słuchali jego opowieści. Na koniec mogli kupić książki "Dalmacja. Książka Kucharska" oraz wznowioną edycję "C.K. Kuchni" .
(kt)
Napisz komentarz
Komentarze