Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 07:27
Reklama BMM
Reklama

Browar Cześć Brat z Jelcza-Laskowic wyróżniony za Italiano Vero

W Konkursie Akademii Dobrego Piwa 2023 na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w kategorii piwa w stylach klasycznych uwarzonego przez browary wyróżnienie przyznano browarowi Cześć Brat za piwo Italiano Vero (Mixed-Style Beer)
  • Źródło: UPr
Browar Cześć Brat z Jelcza-Laskowic wyróżniony za Italiano Vero
W Konkursie Akademii Dobrego Piwa w kategorii style klasyczne piwa uwarzonego przez browary wyróżnienie przyznano browarowi Cześć Brat z Jelcza-Laskowic

Autor: Tomasz Lewandowski/UPWr

Podziel się
Oceń

Konkurs Akademia Dobrego Piwa 2023 to piąta edycja ADP. Pierwsza odbyła się w 2017 roku, krótko po uruchomieniu na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pierwszych w Polsce podyplomowych studiów z zakresu piwowarstwa. W czasie rekrutacji miejsca skończyły się po tygodniu. Ten sukces sprawił, że Akademia – konkurs dla piwowarów – była kolejnym krokiem w promocji dobrych praktyk. Dzisiaj Akademia Dobrego Piwa to nagrody i wyróżnienia przyznawane w pięciu kategoriach: piwa uwarzone przez słuchaczy i absolwentów studiów podyplomowych „Technologia piwowarstwa” w ramach warsztatów piwowarskich, piwa w stylu dowolnym uwarzone przez piwowarów domowych oraz uwarzone przez browary piwa w stylach klasycznych, nowofalowych i piwa bezalkoholowe.

– Zmieniliśmy kategorie. Z jednej strony nie chcieliśmy zawężać możliwości startu, ale z drugiej – w najlepszych browarach nie tylko Dolnego Śląska pracują nasi absolwenci i to jest nasza najlepsza rekomendacja i wizytówka studiów – mówi prof. Joanna Kawa-Rygielska, kierownik Katedry Technologii Fermentacji i Zbóż Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, która o piwie wie wszystko, od lat współpracuje z browarami, a przede wszystkim wymyśliła i zorganizowała studia podyplomowe „Technologia piwowarstwa”, które odniosły spektakularny sukces.

Przewodniczącym Kapituły Sędziowskiej Akademii jest Rafał Kowalczyk, ekspert sensorycznej oceny piwa, który od ponad 15 lat jest jurorem w międzynarodowych konkursach piw. Uczestniczył m.in. w World Beer Cup (USA), Great American Beer Festival (USA), International Beer Cup (Japonia), Brussels Beer Challange (Belgia). To współorganizator i szef jury polskiego profesjonalnego konkursu piw – Golden Beer Poland, obecnie GoodBeer. Rafał Kowalczyk jest także właścicielem marki JABEERWOCKY – browaru i pubu, gdzie można poznać rozmaite gatunki piwa i dowiedzieć się czegoś więcej o kulturze złotego trunku. Doradca przy projektach marketingowych: Grupa Żywiec, Carlsberg, Kompania Piwowarska oraz wykładowca Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu od lat prowadzi pogadanki i spotkania integracyjne dla firm i pasjonatów piwa.
Rafał Kowalczyk, zanim razem z rektorem Jarosławem Bosym wręczył wyróżnienia, certyfikaty i statuetki, przyznał, że tegoroczny poziom konkursu był bardzo wysoki (samych browarów zgłosiło się ponad 80 z całej Polski). A zdobywcy pierwszych miejsc dziękowali swoim bliskim za cierpliwość (jak Rafał Trzeciakowski żonie) i współpracownikom za zaangażowanie (jak Robert Palka z browaru Sok z Żuka). Zdobywcy pierwszego miejsca w kategorii studenckiej (Krzysztof Warachim i Michał Descours) przyznali, że na naukę nigdy nie jest za późno i właśnie zaczynają zastanawiać się nad kolejnymi studiami podyplomowymi.

W tegorocznej edycji Akademii Dobrego Piwa jurorzy przyznali nagrody i wyróżnienia, choć obrady były trudne, a zgłoszeń wiele. 
W kategorii piwa uwarzone przez słuchaczy i absolwentów studiów podyplomowych „Technologia piwowarstwa” w ramach warsztatów piwowarskich miejsce pierwsze zajęli Krzysztof Warachim i Michał Descours za piwo Classic Rauchbier, drugie – Mateusz Jasiński i Igor Kwiatkowski za Belgian Witbier z limonką kaffir, trzecie – Wojciech Chrąchol za Dry Stout. Wyróżnienie jurorzy przyznali Piotrowi Gabrychowi za jego APA (z dodatkiem Incognito).

W kategorii piwa w stylu dowolnym uwarzone przez piwowarów domowych pierwsze miejsce zajął Rafał Trzeciakowski i jego piwo Po-rzecz-kah (Fruit beer, piwo uwarzone przy użyciu drożdży zakwaszających brzeczke – Philly Sour, z dodatkiem soli, kolendry i pulpy z czarnej porzeczki). Drugie miejsce zdobył Tomasz Salwa i jego USA Wheat, a trzecie – Piotr Wnuk za Fruit Pale Ale (piwo owocowe z dodatkiem koncentratu mango-marakuja). Wyróżnienie w tej kategorii zdobyła Kamila Mazur za piwo Czarna Jagoda z dodatkiem soku z owoców jagody kamczackiej.

W kategorii piwa w stylach klasycznych uwarzone przez browary pierwsze miejsce zajął browar Piwo z Żuka i Robert Palka z Black Fish, czyli bałtyckim porterem, drugie Browar Wieżyca za Ciemne (Schwarz Bier), a trzecie Beverage Brewing za piwo Kozioł Zbąszyński (Dunkles Bock). Wyróżnienie w tej kategorii przyznano browarowi CześćBrat za piwo Italiano Vero (Mixed-Style Beer).

W kategorii piwa w stylach nowofalowych uwarzone przez browary pierwsze miejsce zajął Browar Kraft Daily i jego Funny Hazy Wheat IPA, drugie Browar Kazimierz i piwo Mustafa (Coffee Milk Stout, czyli piwo z dodatkiem kawy i laktozy), a trzecie browar Piwo z Żuka i jego Lawendowy Płyn Hamulcowy (z dodatkiem syropu z kwiatów lawendy).

W ostatniej, piątej kategorii piwa bezalkoholowe uwarzone przez browary – jak podkreślił Rafał Kowalczyk, bardzo trudnej – pierwszego miejsca nie przyznano. Drugie zajął Browar Wielka Sowa i jego piwo Bezalkoholowe Hazy IPA, a trzecie Browar Stu Mostów i WRCLW Bezalkoholowe IPA.



Napisz komentarz

Komentarze

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: KpinaTreść komentarza: zbiórka darów, zbiórka na grzejniki, a Frischmann lekką ręką wywala 120 tys. na ławkęData dodania komentarza: 4.12.2025, 19:06Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: Oława OKTreść komentarza: Marek co się z tobą na wyrabiało ???Data dodania komentarza: 4.12.2025, 18:25Źródło komentarza: Jak zmienił się klimat w Oławie i co nas czekaAutor komentarza: RafałTreść komentarza: Jak kler odejdzie od polityki to może wrócę do kościoła i zaczne się spowiadać w konfesionaleData dodania komentarza: 4.12.2025, 15:52Źródło komentarza: Wyspowiadaj się na dworcu kolejowymAutor komentarza: NataTreść komentarza: Robicie z Powiatu niepotrzebny Babilon i nie pozwalacie obywatelom, tj. Mieszkańcom dołożyć cegiełki na pomoc chorym i ubogim. Mam tego dość!!!!!!!!Data dodania komentarza: 4.12.2025, 15:16Źródło komentarza: Rusza akcja "Podziel się z potrzebującymi"Autor komentarza: WalerianTreść komentarza: Do czego może być przydatny ten dokument? To sztuka dla sztuki. Czy mamy zrezygnować z przemysłu i wrócić do rolnictwa i upraw bo to jest najmniej szkodliwa działalność. Chociaż nie do końca, bo najlepiej to lasy posadzić. Co szary mieszkaniec ma do powiedzenia? Wszyscy widzimy że klimat się zmienia, ale przyczyny mogą być różne. Może to być proces naturalny, a może jednak działalność człowieka.Data dodania komentarza: 4.12.2025, 14:28Źródło komentarza: Jak zmienił się klimat w Oławie i co nas czekaAutor komentarza: ObserwatorTreść komentarza: Dziwie się że nie zmieniliście jeszcze nazwy na tuDrabiński...Data dodania komentarza: 4.12.2025, 13:33Źródło komentarza: Radny powiatowy zwrócił się do burmistrza Oławy o zawieszenie tego postepowania
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama
Reklama