Gospodynie i Gospodarze ożywią zwyczaje kulinarne z pokolenia naszych dziadków, które budowały mocne relację rodzinne i społeczne. Na uczestników czekają trzy stacje gdzie będą przygotowywać tradycyjne smakołyki. Na pierwszej będzie można nauczyć się robić domowy makaron na niedzielny, rodzinny obiad – taki jak u babci. Drugie stanowisko to wyrabianie chleba na zakwasie – wyłącznie z naturalnych składników, bez grama polepszaczy. Gratką dla wszystkich uczestników będzie możliwość podjęcia wyzwania z ubijaniem masła w tradycyjnych drewnianych maselnicach. Jak na gospodynie przystało, będzie też stanowisko z małym poczęstunkiem.
Udział w warsztatach jest bezpłatny. Gospodynie zapewniają wszystkie niezbędne surowce i składniki. Warto zabrać ze sobą miseczkę i bawełnianą ściereczkę na przygotowany chleb. Wyrobione produkty uczestnicy będą mogli zabrać ze sobą do domów by dzielić się efektami projektu z rodzinami.
Projekt jest realizowany dzięki darowiźnie Fundacji Banku PeKaO.
Napisz komentarz
Komentarze