Szczęśliwi właściciele własnych ogrodów mogą także cieszyć się smakiem samodzielnie wędzonych wyrobów i to niewielkim kosztem. Wystarczy wybudować wędzarnię i poszukać kilka sprawdzonych przepisów. Takie wyroby są nie tylko smaczniejsze, ale przede wszystkim znacznie zdrowsze niż te ze sklepu.
Jaką wędzarnię wybrać?
Wybór nie jest tak oczywisty, jakby się zdawało. Możliwości jest bardzo dużo. Osoby, które nie dysponują czasem i umiejętnościami, mogą kupić gotową wędzarnię z montażem lub do samodzielnego montażu. Ci, którzy mają satysfakcję z samodzielnego wykonywania prac majsterkowicza mogą wybudować wędzarnię murowaną lub drewnianą.
Realizację pomysłu na własną wędzarnię trzeba zacząć od wyboru miejsca w ogrodzie. Powinno być ono jak najbardziej ustronne, by dym unoszący się z wędzarni nie przeszkadzał domownikom, a przede wszystkim sąsiadom. Chociaż wędzarnia nie jest obiektem małej architektury, to jej postawienie nie wymaga zgłoszenia do urzędu samorządu starostwa, nie może być natomiast uciążliwa dla środowiska.
Od czego zacząć?
Po wybraniu miejsca kolejny dylemat to czy wędzarnia ma być stałym elementem wyposażenia ogrodu, czy też przenośna. W obu wypadkach różnica dotyczy przede wszystkim budowy paleniska i podstawy komory wędzarniczej. Kolejną czynnością jest zgromadzenie odpowiednich materiałów (deski, cegła lub beton, blacha, drzwiczki, szyber, przewód kominowy, kantówki, gwoździe, zawiasy i inne drobiazgi). Szczególnie ważne jest
drewno na wędzarnię, powinno być dobrze wysuszone, by w czasie wędzenia nie rozsychało się i nie powstawały szpary na łączeniu desek.
Fot. Wędzarnie ogrodowe z www.metgard.pl/137-wedzarnia-ogrodowa
Budowa wędzarni ogrodowej
Do zbudowania prostej wędzarni nie są potrzebne żadne projekty. Najprostszą można wykonać nawet ze starej beczki. Trzeba pamiętać, że palenisko i komora wędzarni powinny mieć ten sam wymiar. Najlepszym rozwiązaniem jest wybudowanie komory i paleniska w niewielkiej odległości (ok. 1 m) i palenisko powinno być położone nieco niżej niż komora. W przypadku stałej wędzarni różnice te można osiągnąć za pomocą różnej wysokości wylewki lub podmurówki. Palenisko można wybudować z cegły klinkierowej, kamienia, pustaków, ale wnętrze powinno być wykonane z cegły szamotowej, która jest odporna na wysokie temperatury. Z jednej strony trzeba umieścić drzwiczki do wkładania drewna.
Komorę wędzarniczą robi się z kantówek i desek na przygotowanej wcześniej murowanej podmurówce. Szczególną uwagę należy zwrócić na sposób łączenia desek. Najlepszym rozwiązaniem jest pióro-wpust lub na zakładkę. Pod wpływem temperatury drewno się kurczy, przy tych sposobach łączenia desek nie powstają szpary, którymi ucieka dym. Na odpowiednich wysokościach trzeba wyfrezować otwory na haki do wieszania wędzonek i ruszt na kiełbasę. W dachu wędzarni należy umieścić komin, którym będzie odprowadzany dym. Wędzarnia oczywiście musi posiadać także drzwiczki odpowiedniej wielkości, by łatwo było wkładać wyroby do wędzenia.
Palenisko z wędzarnią łączy się za pomocą przewodu kominowego blaszanego lub murowanego. Przy wyjściu z paleniska należy zamontować szyber pozwalający na regulowanie ilości i gęstości dymu. Przed pierwszym wędzeniem wędzarnia drewniana powinna być kilka razy przepalona, by z drewna usunąć resztki żywicy niekorzystnie wpływającej na smak wyrobów.
(tekst sponsorowany)
Napisz komentarz
Komentarze