Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 13 grudnia 2025 17:58
Reklama Hipol

W świecie serów i wina. Spróbuj tych najlepszych

Jeśli ktoś chce spróbować prawdziwych, porządnych serów, powinien w tę niedzielę (25 września) wybrać się do wrocławskich Pawłowic. To być może także okazja, żeby nauczyć się odróżniać sery od ich analogów, które coraz częściej dostajemy jako dodatki do pizzy czy tostów, a nawet nieświadomi kupujemy w sklepach jako ser.
  • Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Podziel się
Oceń

Analogi są wytwarzane nie z mleka, a z tańszego tłuszczu roślinnego, nie mają więc tych samych wartości co ser. – Dobre analogi są praktycznie nierozpoznawalne –zauważa dr Danuta Figurska–Ciura, ekspertka od spraw żywności z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i dodaje, że sery w naszej diecie są cennym źródłem wapnia, a sery pleśniowe także pożytecznych substancji bioaktywnych. Oczywiście ich „wadą” jest zawartość tłuszczu, ale to on w dużej mierze nadaje serom smak. – Dlatego lepiej zjeść kawałek dobrej jakości tłustego sera, a zrezygnować np. z masła – zachęca dr Figurska-Ciura. Spróbować najlepszych, prawdziwych serów będzie można właśnie w niedzielę.

W parku wokół pałacu i centrum kongresowego Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu już po raz trzeci organizuje Święto sera i wina. Kiermasz, na którym najlepsi dolnośląscy serowarzy wystawiają swoje produkty, trwać będzie od godz. 10.00 do 17.00. Wstęp na niego jest wolny, więc warto niedzielny rodzinny spacer zaplanować w tym wyjątkowym miejscu i wzbogacić o degustację serów, win i innych tradycyjnych regionalnych produktów. Będzie można skosztować ale i kupić wprost od producentów sery z mleka krowiego, koziego i owczego, pasteryzowane, wędzone i pleśniowe, długo dojrzewające, podpuszczkowe, z czarnuszką, kozieradką, czosnkiem niedźwiedzim, nawet z pokrzywą i popiołem. Święto serów i wina, przy którego organizacji Uniwersytet Przyrodniczy współpracuje z Urzędem Marszałkowskim i organizacjami zrzeszającymi producentów, to nie tylko kiermasz. Atrakcyjnie zapowiadają się też warsztaty kulinarne (także dla dzieci), będzie też okazja do konsultacji z ekspertami z Uniwersytetu Przyrodniczego zajmującymi się żywnością i roślinami. M.in. Stowarzyszenia Slow Food planują warsztaty zdrowego jedzenia (bez cukru), Gieno Mientkiewicz, miłośnik i promotor polskich serów zagrodowych, oraz dr Marek Szołtysik, dietetyk i konsultant żywieniowy z UPWr poprowadzą laboratorium smaku sera, Piotr Waryas, jeden z niewielu sommelierów we Wrocławiu, odkryje tajniki degustacji wina, a Zbigniew Koźlik, jeden z najlepszych wrocławskich szefów kuchni przeprowadzi mistrzowskie pokazy gastronomiczne. Jak przystało na spotkania u Przyrodników - jest też oferta specjalna dla miłośników roślin: do dr Włodzimierza Kity można przynieść chorą roślinę (wystarczy np liść) – fitopatolog z UPWr ją zdiagnozuje i podpowie, jak wyleczyć.


Napisz komentarz

Komentarze

Antek 25.09.2016 17:13
W Oławie deski serów już próbowano w lokalach wprowadzić do menu. Bez powodzenia. Wygrały schabowe ;-).

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: jarek.wTreść komentarza: sytuacjatakabedziewurzedzie,dotad,dopukiradni/wwiekszosci/bedakundelkamistajszczyka.jedyniewmiareodwaznymjestpanRygielskizkolegami.taktrzymac.Apan,panieBabskijestjuzchybatadzialalnosciazmeczonyData dodania komentarza: 13.12.2025, 16:45Źródło komentarza: Przemysław Olechowski odwołany z funkcji prezesa CSiR. Jest tymczasowy następcaAutor komentarza: lechiznajomiTreść komentarza: panieburmistrz,toilejeszczeosobzotoczeniaGrzedowczekanaintratnestanowiskaodpana?/Bez/Radnizacowybierzeciepieniadze,prawdajest,zejestescieleniamiidarmozjadami.trzebazastanawiacsiejuz,niestetynadreferendumData dodania komentarza: 13.12.2025, 16:19Źródło komentarza: Przemysław Olechowski odwołany z funkcji prezesa CSiR. Jest tymczasowy następcaAutor komentarza: :)Treść komentarza: Wyleciał człowiek niezależny... pod byle pretekstem. Pan Olechowski robił dobrą robotę. Teraz wsadzą kolejną miejscową miernotę i będzie git. Ważne, żeby kasa z miasta szła tam gdzie ma iść. Układ jelczański działa dalej.Data dodania komentarza: 13.12.2025, 14:02Źródło komentarza: Przemysław Olechowski odwołany z funkcji prezesa CSiR. Jest tymczasowy następcaAutor komentarza: GosiaTreść komentarza: Krzysiu Ty tam nie pasujesz, wracaj na Orlenik tam bardziej się przydasz😅Data dodania komentarza: 13.12.2025, 13:05Źródło komentarza: Oddali hołd wszystkim, którzy nie wyrzekli się wartości, jakie tworzą fundament wolnego społeczeństwaAutor komentarza: RedaktorTreść komentarza: Dziękuję za korektę - czyli ktoś te komentarze jednak czyta.. :-)Data dodania komentarza: 13.12.2025, 12:50Źródło komentarza: Najpierw zwolnienia, teraz sprzedają zakład za niemal 27 mln zł!Autor komentarza: RedaktorTreść komentarza: Przykra informacja. Trudny czas dla pracowników. Trudno się uśmiechać w takiej Polsce... Do tego artykuł z błędami: "pojawiła się oferta kupna terenu po zakładzie.." - jeśli już to oferta sprzedaży terenu.. itd.Data dodania komentarza: 13.12.2025, 10:59Źródło komentarza: Najpierw zwolnienia, teraz sprzedają zakład za niemal 27 mln zł!
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama
Reklama