Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 09:27
Reklama BMM
Reklama

W świecie serów i wina. Spróbuj tych najlepszych

Jeśli ktoś chce spróbować prawdziwych, porządnych serów, powinien w tę niedzielę (25 września) wybrać się do wrocławskich Pawłowic. To być może także okazja, żeby nauczyć się odróżniać sery od ich analogów, które coraz częściej dostajemy jako dodatki do pizzy czy tostów, a nawet nieświadomi kupujemy w sklepach jako ser.
  • Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Podziel się
Oceń

Analogi są wytwarzane nie z mleka, a z tańszego tłuszczu roślinnego, nie mają więc tych samych wartości co ser. – Dobre analogi są praktycznie nierozpoznawalne –zauważa dr Danuta Figurska–Ciura, ekspertka od spraw żywności z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i dodaje, że sery w naszej diecie są cennym źródłem wapnia, a sery pleśniowe także pożytecznych substancji bioaktywnych. Oczywiście ich „wadą” jest zawartość tłuszczu, ale to on w dużej mierze nadaje serom smak. – Dlatego lepiej zjeść kawałek dobrej jakości tłustego sera, a zrezygnować np. z masła – zachęca dr Figurska-Ciura. Spróbować najlepszych, prawdziwych serów będzie można właśnie w niedzielę.

W parku wokół pałacu i centrum kongresowego Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu już po raz trzeci organizuje Święto sera i wina. Kiermasz, na którym najlepsi dolnośląscy serowarzy wystawiają swoje produkty, trwać będzie od godz. 10.00 do 17.00. Wstęp na niego jest wolny, więc warto niedzielny rodzinny spacer zaplanować w tym wyjątkowym miejscu i wzbogacić o degustację serów, win i innych tradycyjnych regionalnych produktów. Będzie można skosztować ale i kupić wprost od producentów sery z mleka krowiego, koziego i owczego, pasteryzowane, wędzone i pleśniowe, długo dojrzewające, podpuszczkowe, z czarnuszką, kozieradką, czosnkiem niedźwiedzim, nawet z pokrzywą i popiołem. Święto serów i wina, przy którego organizacji Uniwersytet Przyrodniczy współpracuje z Urzędem Marszałkowskim i organizacjami zrzeszającymi producentów, to nie tylko kiermasz. Atrakcyjnie zapowiadają się też warsztaty kulinarne (także dla dzieci), będzie też okazja do konsultacji z ekspertami z Uniwersytetu Przyrodniczego zajmującymi się żywnością i roślinami. M.in. Stowarzyszenia Slow Food planują warsztaty zdrowego jedzenia (bez cukru), Gieno Mientkiewicz, miłośnik i promotor polskich serów zagrodowych, oraz dr Marek Szołtysik, dietetyk i konsultant żywieniowy z UPWr poprowadzą laboratorium smaku sera, Piotr Waryas, jeden z niewielu sommelierów we Wrocławiu, odkryje tajniki degustacji wina, a Zbigniew Koźlik, jeden z najlepszych wrocławskich szefów kuchni przeprowadzi mistrzowskie pokazy gastronomiczne. Jak przystało na spotkania u Przyrodników - jest też oferta specjalna dla miłośników roślin: do dr Włodzimierza Kity można przynieść chorą roślinę (wystarczy np liść) – fitopatolog z UPWr ją zdiagnozuje i podpowie, jak wyleczyć.


Napisz komentarz

Komentarze

Antek 25.09.2016 17:13
W Oławie deski serów już próbowano w lokalach wprowadzić do menu. Bez powodzenia. Wygrały schabowe ;-).

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: ObserwatorTreść komentarza: To miasto nie ma gospodarza, jakby miał odrobinę honoru to podałby się do dymisji i oddał pobrane wynagrodzenie.Data dodania komentarza: 5.12.2025, 07:47Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: JacekTreść komentarza: Składam należne gratulacje! Dodam, że Rowerem przez Jelcz w ubiegłym roku doceniło talent Wojtka Ganczarka organizując odsłonięcie jego gwiazdy w dębińskiej alei. Gratuluję również rodzicom, którzy wychowali tak zdolnego człowieka! Oboje, przez długie lata związani są ze szkolnictwem. A my? cóż, pozostaje nam cieszyć się, że Wojtek Ganczarek w tak piękny sposób rozsławia nasze miasto!Data dodania komentarza: 5.12.2025, 06:31Źródło komentarza: Wojciech Ganczarek z Grand Prix Festiwalu HumanDOCAutor komentarza: MelomanTreść komentarza: Prawdziwa uczta dla miłośnika muzyki barokowej , wspanialeData dodania komentarza: 5.12.2025, 04:23Źródło komentarza: Wyjątkowy koncert w Sali RycerskiejAutor komentarza: JaTreść komentarza: Zbudujmy kopułę nad miastem i odetnijmy się od reszty świata. To jest moja propozycja. Druga to powieście ten dokument w ratuszu tam gdzie król piechotą chodził. Tylko nie wiem czy starczy kartek dla wszystkich mieszkańców. W końcu wszyscy za to zapłaciliśmy to powinniśmy mieć prawo z tego skorzystać.Data dodania komentarza: 4.12.2025, 22:50Źródło komentarza: Jak zmienił się klimat w Oławie i co nas czekaAutor komentarza: **Treść komentarza: Teraz jest zimno i biedny dziadek z rowerkiem zamiast chodzika koło 12 /13 chodzi sobie chodnikiem koło zacisznej lub Iwaszkiewicza w kierunku kościoła lub sklepu Społem. Oława. Jest niski szczupły i napewno potrzebuje nowych ciepłych spodni sweterka i kurtki.Data dodania komentarza: 4.12.2025, 21:37Źródło komentarza: Rusza akcja "Podziel się z potrzebującymi"Autor komentarza: &&Treść komentarza: Może pomożecie dziadkowi, który prawie codziennie ledwo chodzi z rowerkiem w okolicach Iwaszkiewicza zacisznej i Jakuba sklepu oława Wydaje się bardzo potrzebujący.Data dodania komentarza: 4.12.2025, 21:31Źródło komentarza: Rusza akcja "Podziel się z potrzebującymi"
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama
Reklama